Derimot: EU-leder til Kinas utenriksminister: En regel for deg og en helt annen for oss.

Derimot.no
Derimot: EU-leder til Kinas utenriksminister: En regel for deg og en helt annen for oss.

derimot.no:

EU-leder til Kinas utenriksminister:

Det er et spørsmål om både lederne i EU og USA er riktig vel bevart i toppen eller om de regner med at deres egen befolkning er så dårlig orientert at de ikke skjønner dobbeltheten i dette. USA og EU-land tømmer egne våpenlagre inn i Ukraina. Men Kina kan ikke levere våpen til den andre parten, Russland, selv om Kina har blitt definert som av EU og USA som en fiende.

At Kina og Russland i praksis er allierte ser ikke ut til å hemme disse vestlige lederne. Kina får beskjed av EU/USA om ikke levere våpen til Russland selv om Kina av USA er utpekt som den største sikkerhetstrusselen for USA. Som kineser ville jeg levert så mye våpen som mulig til Russland for at USA skulle svekkes som trussel overfor Kina.

Men kineserne er prinsipielle, i det minste denne gangen. Men de vet naturligvis at Russland ikke har forsyningsproblemer men produserer alt de trenger av våpen sjøl. Derfor blir utspillene og truslene fra EU og USA overfor kineserne bare latterlige når en ser på deres egen praksis.

De har ennå ikke skjønt at den tiden hvor de bestemmer reglene er forbi. De gamle kolonimaktene ligger på sotteseng.

Knut Lindtner
Redaktør

EUs toppdiplomat fortalte Kinas utenriksminister at Brüssel holder seg med forskjellige regler.

Den kinesiske utenriksministeren Wang Yi spurte EUs topp-diplomat Josep Borrell hvorfor han var så bekymret for om Beijing kunne komme til å gi våpen til Russland, samtidig som Brüssel mater Ukraina med våpen, fortalte Burrell til reportere.

Wang Yi

Wang og Burrell møttes på sikkerhetskonferansen i München forrige uke. Der hadde Burrell på mandag advart kineserne mot å hjelpe russerne militært. Det ville være «en rød linje» for EU.

I et møte med reportere på NATO-møtet på tirsdag sa Burrell at han og Wang hadde hatt «oppriktige samtaler» i München.

I løpet av disse samtalene hadde Wang gjort det klart at  «Kina ikke sender våpen til noe land som er i krig», og at de ikke har noen planer om å skaffe Russland våpen.

Men da Wang spurte Borrell «Hvorfor er dere så bekymret for at vi skal sende våpen til Russland når dere forsyner Ukraina med våpen?».

Borrell forklarte for Wang «den store forskjellen» mellom disse scenarioene. Han pekte på «hva som står på spill for oss europeere i Ukraina-krigen».

Men han delte ikke denne forklaringen med pressen.

Borrell er ikke den eneste vestlige diplomaten som advarer Beijing om en mulig støtte til det russiske militæret. USAs utenriksminister Antony Blinken påsto i forrige uke at Washington allerede er klar over Kinas vennlige støtte til Moskva, og truet med «seriøse konsekvenser» om støtten utviklet seg til dødelige våpen.

Kinas utenriksminister svarte Blinken på samme måte som han hadde svart Burrell, og ba USA «alvorlig tenke over» sin rolle når de sender våpen til Ukraina-konflikten.

«Det er USA, ikke Kina som overflømmer slagmarken med våpen», sa en talsmann for Wang på mandag.

Kina har gjentatte ganger gått inn for en fredelig løsning på konflikten, og planlegger å komme med et fredsforslag i nær framtid.

Før et planlagt besøk til Moskva denne våren, hadde  Wang møter i den russiske hovedstaden på tirsdag med den russiske sikkerhetsråd-sekretæren Nikolai Patrushev.

Det kinesisk-russiske forholdet er  «bunnsolid, og vil motstå ethvert forsøk på å forandre den. Internasjonale situasjonen», sa Wang etter München-møtet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst 

Forsidebilde: Rayne L.

https://www.rt.com/news/571871-china-weapons-ukraine-borrell/

19 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 19 ganger.

Post Views: 47

Les artikkelen direkte på derimot.no