Derimot: Er det farlig?USAs forsvarsbudsjett over $900 milliarder.

Derimot.no

derimot.no:

Militærbudsjett på 900 milliarder dollar – er det farlig?

Av Arild Haglund

Slik lød første spørsmål ved nyttår til Douglas MacGregor – pensjonert USArmy oberst. Ja, det er farlig – var oberstens svar – og han føyde til at dette måtte sees sammen med at USA har strekt seg utover hele verden med totalt 800 militærbaser.

Han mente videre at situasjonen nå er atskillig verre enn da USA beholdt stillehavsflåten i Pearl Harbour i 1941 – som «avskrekking». Etter sesongbaserte øvelser skulle flåten normalt gå til heimebaser i Puget Sound og San Diego. Samtidig innførte USA oljeembargo mot Japan.
Dette politiske grepet ble tatt, til forskrekkelse for alle USA sine seniormilitære ledere i Stillehavsområdet.

Resten kjenner vi.

Om den nyopprettede USA-basen Finland mente han at den blir den rene magneten for missiler fra naboen i øst. NRK intervjuet et par dager siden Sanna Marin – på et fasjonabelt Helsinkihotell(!) Hun forkynte evig fiendskap mot russerne. Stor avstand til ånden fra bonden Paavo der i garden gitt!

Sjøl om norske medier ikke skriver noe om dette – foreløpig – så kan vi ane noe av premissene for årets presidentvalgkamp. MacGregor konkretiserte at det – i det minste fra hans side, hvis/når han blir spurt, vil bli definert tydelige krav fra USA for å bli i NATO.

Finland, de tusen sjøers land. Nå etableres USA-baser på grensen og russiske raketter mot dem.

USA har for lengst overstrekt seg, og Europa må ta det aller meste av belastningen med sitt eget forsvar. Det første som må skje er at en 4-stjerners europeisk general blir oppnevnt som øverstkommanderende for NATO-styrkene i Europa. USA kan heller ikke ha stående styrker her.

Husker ca. 1986 da Kåre Willoch aspirerte til toppvervet i NATO at han reagerte med sterk indignasjon mot at ei senatorgruppe utgått fra Demokratene (Sam Nunn og et par andre) luftet at Vest-Europa måtte ta noe mer av forsvarsbyrden sjøl. Dette var både rett og rimelig sett ut fra den samlede europeiske verdiskaping mente senatorene. Så smått var altså formatet til den største norske politikeren i 1980-åra.

For min del, i den tida da jeg var «flinkeste gutten i NATO-klassen» så mente jeg at hvis vi noen gang skal ha sjansen til å få støtte og forsterkninger i krise så må vi vise vilje og evne til å ta «førstelinjesmellen sjøl» – enkel logikk.

I dag er det mye dårligere med militærfaglig kompetanse i Europa enn 1980-åra. Aldri har illusjonene om at «kraftige våpen» (Guri Melby) er løsningen for oss vært større enn nå.

Tidligere var det en betegnelse på slik «forsvarspolitikk» – kraftig senkning av atomvåpenterskelen!

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar