Derimot: Endelig begynner noen EU-ledere å våkne. Det er ikke Russland som er hovedfienden, men USA.
derimot.no:
Det begynner langsomt å demre for EU-lederne at de er i økonomisk krig med USA. Det har de vært i alle år, men nå er den intensivert av USA. Til det har de brukt krigen i Ukraina for å presse EU til ødelegge seg selv gjennom sanksjonstiltak rettet mot Russland, tiltak som i virkeligheten er å ødelegge seg selv.
USA blir i langt mindre grad rammet av disse og gir dem et konkurransefortrinn overfor EU. Særlig tydelig er dette mht energisituasjonen hvor EU nå betaler mange ganger mere enn de hadde gjort ved å kjøpe russisk gass. Nå kjøper de LNG-gass fra USA fraktet på skip til 4 ganger prisen USA selv betaler for gassen.
For å gni salt i såret sprengte USA (eller noen venner) North Stream-ledningene slik at Tyskland ikke kunne «angre seg og be om pent vær fra Russland».
Meldingen under forteller nå at USA endrer spillereglene for handel, regler som er vedtatt av alle gjennom WTO, Verdens handelsorganisasjon.
USA følger bare internasjonale regler så lenge de sjøl er tjent med dem. Hvis de ikke lenger tjener USAs økonomiske interesser brytes disse reglene. Og motsatt, hvis noen land bryter med USAs fastsatte regler får de smake en av USAs mange pisker, f.eks. Libya. Landet er nå helt ødelagt.
Nå får EU en omgang med USA-pisken, men fortsatt er det mange som tror det er Russland som står bak. Andre ledere er glade for dette og applauderer den økonomiske smerten. Den økonomiske svien som følger av straffetiltakene tror de må til for å straffe Russland. Er de selvpinere eller hjernevaskete?
Ja, mange vestlige ledere har veldig tungt for det. En kan lure på etter hvilke kriterier de er valgt – sannsynligvis fordi de var godt utstyrt med evne til underkastelse og fratatt enhver form for kritisk tenkning. Men nå begynner EU-lederen Von der Leyen å glipe med øynene. Hun forstår noe som store deler av verden har skjønt for lenge siden.
Knut Lindtner
Redaktør
EU må «ta grep nå» mot USA – sier Von Der Leyen
Joe Bidens investeringsplan kan true Europas industri, har lederen for Europakommisjonen sagt.
Presidenten i Europakommisjonen Ursula Von Der Leyen advarte på søndag at EU må «ta grep nå» og trappe opp statlig hjelp til egne selskaper for å kunne konkurrere med grønn industrien som USAs regjering nå subsidierer.
I august underskrev Joe Biden en lov om Inflation Reduction Act (IRA) som – til tross for sitt navn – er en pakke på 738 milliarder dollar. Av disse skal 391 milliarder brukes til grønn energi og klimavennlige industriprosjekter. 270 milliarder skal brukes til skattereduksjoner.
Dette er hyllet av liberale på begge sider av Atlanteren. Men Von Der Leyen ser på dette som en trussel mot Europas industri.
IRAs bestemmelse om skattenedsettelser for forbrukerne som kjøper amerikanske produkter , og for produsenter av disse produktene i USA, kan «komme til å konkurrere med og stenge markeder og slik splitte viktige forsyningslinjer» sa hun til en gruppe studenter i den belgiske byen Brügge.
Med disse amerikanske tiltakene på den ene siden og EUs strev med enkelte vanskelige forsyningskjeder og rekordhøye energipriser på den andre siden, vil IRA føre til at europeisk industri kommer i en vanskelig situasjon, fortsatte hun.
Konkurransen mellom USA og EU «må respektere hverandres lekegrind», erklærte hun. «Vi må gjøre noe for å gjenopprette balansen i markedet der IRA og andre tiltak skaper ubalanse».
For å få dette til, sa Von Der Leyen, må EU øke statlig hjelp til sin egen industri og arbeide med å øke fornybar energi. Samtidig må de drive lobbyvirksomhet i USA «om sine største bekymringer» rundt IRA.
Tidligere på søndag sa lederen for Europaparlamentet, Bernd Lange, at om de legger press på USA for å forandre denne loven vil det være bortkastet tid. EU må i stedet sende inn en klage til World Trade Organization (WTO).
Von Der Leyen holder fast på at Europas energi-krise skyldes Russlands militære operasjoner i Ukraina. EUs egne sanksjoner mot Moskva har fått Moskva til å hindre gasstilførselen med kritiske reparasjoner. Tilgangen på russisk gass derfor har vært redusert. På lørdag gikk EU videre med sine tiltak. Da presset de på for å få til et pristak på russisk olje.
Samme dag sa Kremls talsperson Dmitry Peskov at Moskva ikke har noen planer om å anerkjenne et slikt tiltak. Han la til at den russiske regjeringen snart vil komme med sitt syn på situasjonen.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: iStock
https://www.rt.com/news/567653-eu-losing-green-industry/
125 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 125 ganger.
Post Views: 56