Derimot: Det ville naturligvis også ramme Norge økonomisk.Norge vil ikke ha pristak på russisk gass.
derimot.no:
Når det kommer til gasspriser har Norge og Russland felles interesser. Derfor forlater også Norge EUs standpunkt om et pristak på russisk gass. Noe slikt, hvis det i det hele tatt lar seg gjennomføre, er imot Norges økonomiske interesser.
Men forslaget er så dumt at det nesten ikke er til å tro. Energi er en mangelvare og det er ikke de som trenger den som bestemmer prisen, men de som selger den. Du kan ikke gå inn på en restaurant og si at du bare betaler 50 kroner for halvliteren. Da får du ikke halvliteren du vil ha. Men dette er innholdet i EUs priskrav. I så fall selger ikke Russland gass til EU og energimangelen blir bare større og prisen stiger.
For Norge er dette god butikk. Og Bertolt Brecht korte formulering forteller helt konsist hvordan forholdet er mellom praktisk politikk og moral: «Først spise, siden moral».
Knut Lindtner
Redaktør
Norge er imot russisk gasspristak
Tiltaket kan forverre mangelen i EU, advarer energidepartementet
Norge er imot EUs forslag om å sette et kunstig pristak på russisk naturgass, ifølge landets olje- og energidepartement.
«Dette kan forverre problemet Europa allerede står overfor, nemlig gassmangel,» sa Stein Grimsrud, talsmann for departementet, til nyhetsbyrået Izvestia.
Norge har blitt en sentral gassleverandør for EU etter at russisk gasslevering avtok på grunn av sanksjoner og tekniske problemer. Andelen gass importert til blokken fra Russland har falt fra 41 % til 9 % siden begynnelsen av året, sa EU-kommissær for energi Kadri Simson nylig. Norge var tidligere EUs nest største gassleverandør, og dekket rundt 20 % av behovet. Oslo godkjente i sommer tillatelser for gassutvinning ved syv nye felt til havs for å øke gassproduksjonen i 2022 med 8 % sammenlignet med 2021.
Departementet bekreftet også at det planlegger å levere rundt 122 milliarder kubikkmeter gass til EU i år. Til sammenligning, før 2022, pleide Russland å levere rundt 130 milliarder kubikkmeter med rørledning og 20 milliarder kubikkmeter i form av LNG til blokken årlig.
Noen analytikere bemerker imidlertid at Norge ikke har kapasitet til å levere nok gass til EU til å dekke tapet av russisk gass.
– Norge klarer ikke å løse den pågående energikrisen fordi en alvorlig utvidelse av eksporten er umulig på grunn av begrensede reserver. Vi konstaterer også at Norge har økt overskuddet på grunn av stigende gasspriser og har ingen planer om å være med på å sette et tak på gassprisene. Oslo tilbyr sine europeiske partnere å jobbe på basis av langsiktige kontrakter, sier den russiske ambassaden i Norge til Izvestia.
https://www.rt.com/business/565380-norway-opposes-russian-gas-price-cap/
Oversatt og bearbeidet av redaksjonen
Forsidebilde: Sébastien Goldberg
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.
Post Views: 10