Derimot: Det skjer noe i den arabiske verden.Vil arabere fortsette å se drepingen på Gaza uten å gjøre noe? – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Tid for Hizb-ut-tahrir?

Av Jan Hårstad

I dag mandag 27. mai 2024 skjedde det en episode ved Rafah som tilsynelatende kan se minimal ut oppi drepingen av 35 palestinere i telt, men som etter mitt skjønn kan innebære noe helt nytt i den israelsk-arabiske konflikten. Israelske og egyptiske soldater utvekslet skudd og en egyptisk soldat ble drept.

Fra de offisielle i Egypt heter det at de vil ha minst mulig å gjøre med okkupasjonsmakten Israel når de leverer hjelp til Rafah. Det utsetter egyptiske sjåfører for farer – har de meldt.

Dette er da den offisielle uenigheten. Men det finnes uenigheter under denne som de aller fleste Midtøsten-eksperter i Norge overhodet ikke bringer  bane og ikke ser det ut som om de har tenkt å gjøre det heller.

Organisasjionen Hizb-ut-tahrir stiftet i ØstJerusalem i 1953 har historisk blitt sett på som høyst sær. Prominente palestinske Muslim Brotherhood medlem Abdallah Azzam skrev en polemisk bok om Hizb i 1978 med tittel The Islamic Call.

Der gjentok han det som mange kritikere har hevdet: Hizb var for teoretisk, altfor intellektuell og viet seg til debatt og snakk. Og Dawa, forkynning.

Men med Gazakrigen ser vi av Hizbs webside at titusener deltar i partiets demoer rundt om i verden. Og de har kontorer i om lag 50 stater.

Og ledende Hizbere blir fengslet i stor stil tiltross for at det er ikke påvist at Hizb deltar i Qaida-lignende virksomhet med terror og den slags. I Hamburg forleden skremte de vettet av det offisielle Tyskland med paroler om KALIFATET som omfatter hele Ummahen. Det er de islamske hærene som må gripe inn i Gaza-Vestbredden hevder Hizb verden over, særlig den egyptiske og tyrkiske hæren har et stort ansvar.

Hizb ut-Tahrir er en sunnimuslimsk, islamistisk gruppe som ble stiftet i Jerusalem i 1952, av Muhammed Taqiuddin al-Nabhani. Hizb ut-Tahrir har siden den gang spredd seg til mer enn 50 land. Gruppen er også aktiv i vesten, særlig i Storbritannia, men også i Danmark. Wikipedia

Leser man norsk presse skulle en tro at de amerikanske klientstatene rundt Israel har evig liv og vil fortsette evig. Det er nærmest et norsk mesterstykke av ønsketenkning å se slik på politikken i Arabia, men det er det de gjør. Under offisiell overflate koker det naturligvis i lutfattige Egypt og blant palestinerne i Jordan, ja, faktisk over hele Ummahen.

Nå arrangerte Hizb en demo i byen Qalqilya på Vestbredden og her hersket full oppslutning: De Arabiske Armeene til Gaza. Det er ikke lenger noen sære islamister som tenker slik. Tilhengere av Sayyed Qutb.

Skytingen av den egyptiske soldaten i Rafah i dag kan utløse dype turbulenser i den store egyptiske hæren. Alle disse fredsavtalene som Israel har med Jordan, Egypt, Marokko og andre stater kan ha sett sine beste dager.

Nå kan det være Hizb ut Tahrir som nærmer seg sentrum av hendelsesforløpet. Etter intellektuelt-religiøst snakk helt siden 1953. Hevdet kritikerne.

Thomas Hegghammer: The Caravan. Abdallah Azzam 2020

Forsidebilde: iStock

 Hizb-ut-tahrir.info/en

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar