Derimot: Det går dårlig for USA i Ukraina.Det går heller ikke bra i Sørkinahavet. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

USA forsøker å smi en anti-kinesisk allianse

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Blinken har vært i Manila med samme gamle leksa, sitat sluttkommunike i utdrag:

Forholdet USA-Filippinene ‘are more than rock solid’. Dette er et prioritert område i Bidens utenrikspolitikk. Våre to land har et meget sterkt forhold, med de samme syn på arbeid for 

– økonomisk fremgang

– klimaforandringer

– matvaresikkerhet

– og selvsagt forholdet til internasjonal lov og rettsoppfatning.

Kinas virksomhet i Sør-Kinahavet har utløst en større internasjonal reaksjon. USA driver en intens diplomatisk virksomhet for å sikre internasjonal lov der.

En av Kinas 11 baser med fullt utbygget flyplass på Spratly-øyene.

  

Kommentar:

‘Sikre internasjonal lov’ i Sør-Kinahavet betyr helst at USA prøver å presse landene i ASEAN til å gi opp arbeidet med å lage en Code of Conduct (COC), for å rettferdiggjøre Filppinenes krav på EEZ. Da forsøkene på å landsette tropper i Spratly har mislyktes, hvor Kina nå har 30 utbygde posisjoner inkl. minst elleve komplette flystasjoner, har muligens USAs politikere innsett at med militære operasjoner kan ikke Spratly erobres.

Fordi dominans over Sør-Kinahavet er blitt gitt opp, er USA blitt tvunget tilbake til et forsvar av Filippinene, som med stor styrkeoppbygging fortsatt kan brukes som utgangsområde i en krig om både Taiwan og mot Kina.

   —-

President Marcos meddelte 19. mars at han skal delta i et møte i Whitehouse 11. april hvor også Japans statsminister Kishida skal møte president Biden. Samtaleemner er økonomi og situasjonen i Indo-Pacific Region.

Kommentar:

USA har prøvd å trekke Australia og Japan inn for å presse Kina i Sør-Kinahavet uten å lykkes. Filippinene har inneværende år inngått forsvarsavtaler med de to nevnte land, men begge har avslått å danne maritime patruljer sammen med den filippinske marine.

Kinas UD melder: USA har ingen rettigheter i Sør-Kinahavet.

Forsidebilde: Lexica

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar