Derimot: Desperasjon fører til dårlig politikk. Tyveri av russiske midler i vest vil undergrave vestens økonomiske troverdighet. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Det sier seg selv at slik tiltak som nå overveies i vest er uttrykk for desperasjon og ikke nøkterne overveielser. Det advares mot dette av mange ledende vestlige økonomer, men politikerne er livredde for at Russland-politikken deres faller sammen. Og det er nettopp det som nå skjer på frontlinjen.

Folk flykter fra Ukraina fordi de ikke vil bli involvert i krigen.

En kan ikke skjule virkeligheten med krigspropaganda særlig lenger. Ukraina taper krigen med fryktelige tap i maskiner, men ikke minst i mennesker. Det er derfor de prøver å hente inn titusenvis av folk som er flyktet til vest for å slippe unna krigen.

Men situasjonen er langt verre enn dette. Vesten produserer for få våpen og mange av dem er dårligere enn de russiske. Det blir ikke mer våpen av nye bevilgninger når en ikke har kapasitet til å produsere dem.

Å beslaglegge russiske midler i vest vil derfor ikke gi fremgang i krigen men undergrave vestens finansielle troverdighet. Det er så enkelt som det. Mange økonomer i vest skjønner dette, men ikke ledende politikere.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland advarer Vesten mot å beslaglegge pengene deres

Beslagleggelsen av Moskvas frosne eiendeler av USA og EU vil skape «en farlig presedens», advarte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Konfiskering av Russlands frosne eiendeler vil undergrave tilliten til internasjonale investorer i det vestlige finanssystemet, som vil være svært vanskelig å gjenopprette, har pressesekretær Dmitrij Peskov i Kreml sagt.

USA og dets allierte har blokkert rundt 300 milliarder dollar i russiske sentralbankaktiva som en del av sanksjonene som ble pålagt Moskva på grunn av Ukraina-konflikten. De fleste av midlene holdes i EU. Washington har i flere måneder insistert på at folkeretten åpner for bevilgning av midlene, men Tyskland og Frankrike har uttrykt bekymring for at et slikt grep kan få negative konsekvenser for det vestlige finanssystemet.

Tidligere denne uken signerte USAs president Joe Biden et lovforslag som tillater beslagleggelse av rundt 6 milliarder dollar i russiske statseiendeler som ligger i amerikanske banker.

Peskov sa til TV-kanalen Russia 1 søndag at det er for tidlig å si om at alle 300 milliarder dollar blir konfiskert av USA og EU. Imidlertid minnet han om at «Russland har vestlige penger i ulike former. Landet vårt kan gjengjelde.»

Men hvis Washington og europeiske hovedsteder bestemmer seg for å beslaglegge russiske eiendeler, «vil det skapes en farlig presedens; det vil være en solid spiker i fremtidens kiste for hele det vestlige økonomiske systemet.»

Hvis dette skjer, vil utenlandske land og investorer som for øyeblikket beholder eller er villige til å beholde pengene sine i vestlige banker, begynne å «tenke ti ganger» før de overlater pengene sine til disse institusjonene, advarte talsmannen.

Ifølge Peskov vil påliteligheten til de vestlige finanssystemene bli ødelagt. «Plitelighet kan gå tapt over natten gjennom en dum, lite gjennomtenkt beslutning, mens gjenoppretting tar tiår eller enda lenger,» forklarte han.

Russiske myndigheter vil også ha god grunn til å utfordre beslagleggelsen av deres midler i internasjonale domstoler, understreket talsmannen. Moskva «vil i det uendelige forsvare sine interesser» gjennom juridiske midler, sa han.

Sjefen for Bank of Russia, Elvira Nabiullina, sa fredag at USAs og EUs mulige beslagleggelse av eiendelene «ikke vil ha noen innvirkning på finansiell stabilitet [i landet], siden vi har stoppet operasjonene med dem lenge. Vi bruker dem ikke.»

https://www.rt.com/news/596721-assets-us-eu-peskov

Forsidebilde: Casey Horner

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar