Derimot: Den gamle slavestaten Haiti. Fortsatt uro og nye tropper fra USA.
derimot.no:
Haitierne demonstrerer mot Henry. Amerikansk og canadisk «invasjon» er helt oversett av vestlige medier.
Av Fantine Gardinier.
Når FN sender ut nok en militær intervensjon til Haiti, har vestlige medier helt ignorert de massive demonstrasjonene på øystaten. Demonstrasjonene går både mot sittende statsminister Ariel Henry og en mulig ankomst at nye utenlandske styrker.
Tusenvis av mennesker har demonstrert i haitiske byer i månedsvis. De etterlyser Henrys avgang etter at han han eneveldig og autoritært har nektet å overføre makten til en provisorisk regjering.
I stedet har han bestemt seg for å sitte med makten til mandatet hans går ut i februar.
Disse demonstrasjonene har økt i styrke de siste dagene, etter at Henry appellerte til det internasjonale samfunnet om hjelp for å gjenopprette ro og orden.
«Ned med Ariel! Ned med okkupasjon!» sang protestantene utenfor statsministerens bolig i Port-au-Prince den 10. oktober. «Ned med forræderne! Gjør klar våpnene folkens! Revolusjonen har startet!»
Den 10. oktober tok titusener av haitianere til gatene for å protestere mot utenlandsk intervensjon. Og de forlangte at statsminister Ariel Henry går av.
Det samme skjedde jo i 2004 da tropper fra USA og FN invaderte, okkuperte nabolaget deres og massakrerte tusenvis.
Ifølge protestantene tror de ikke at en ny innblanding utenfra har til hensikt å undertrykke de voldelige kriminelle gjengene. De tror heller ikke at de skal lindre folkets helse, som å bekjempe kolera-utbruddet.
De tror heller at de skal holde sin hånd over den håndplukkede etterfølgeren til presidenten Jovenel Moise, som ble myrdet i fjor.
Haitiske diaspora-grupper har sluttet seg til anti-krigs-grupper i USA for å protestere i Washington DC og i andre byer, mot at USA skal sende sine eller andre utenlandske tropper til øya.
Mer enn 50 organisasjoner kom i dag sammen i Washington DC for å protestere mot USAs politikk på Haiti. La haitianere bestemme sin egen framtid!!
Men til tross for de mange demonstrasjonene er det ingen vestlige medier som rapporterer om dem, bortsett fra artikler som spesialiserer seg på nyheter fra Haiti. I stedet har de fokusert på det drama som utspiller seg mellom Henrys regjering, FN, og en gruppe internasjonale diplomater kjent som «kjernegruppen».
Det inkluderer USA, EU, Brasil og flere andre land.
Henry vil ha hjelp fra FN.
Henrys appell etter internasjonal hjelp den 5. oktober kom etter at landets viktigste drivstoff-terminal ble blokkert av gjenger. Det førte til alvorlig mangel på drivstoff og liknende produkter, som drikkevann og matvarer, og for sykehus som er avhengige av diesel-generatorer til elektrisitet.
Den 10. Oktober ba Henry spesielt om å få sendt tropper til Haiti. FNs generalsekretær Antonio Guterres gjentok hans bønn til FNs sikkerhetsråd.
I løpet av weekenden har amerikanske og canadiske væpnede kjøretøyer kommet med fly til Haiti, kjøretøyer som Henrys politistyrker skal bruke.
Men kritikerne har sagt at akkurat som tidligere våpenleveranser vil disse bare falle i hendene på gjengene det er meningen de skal brukes mot, eller de vil bli brukt til å undertrykke populære pro-demokratiske demonstrasjoner, slik det skjedde under Moise.
Henry kom til makten under komplekse hendelser der mange mistenker at han var part i det som skjedde.
Den 5. juli 2021 plukket Moise ut Henry til å bli landets neste statsminister.
Men bare tre dager senere ble Moise drept i sitt hjem av en gruppe væpnede menn. Gruppen besto for det meste av colombianske ex-soldater, men det deltok også to amerikanere.
Henry prøvde å danne en ny regjering midt i kaoset som oppsto. Han baserte sitt krav om makt på den uformelle utvelgelsen Moise hadde foretatt bare dager tidligere.
Men mannen som fortsatt var statsminister på den tiden, Claude Joseph, dannet også regjering, støttet av det militære.
For å gjøre kaoset enda verre utnevnte et mindretall av Haitis senat en tredje mann, Joseph Lambert, som statsminister.
Men den 17. juli plukket en gruppe uavhengige menn ut Henry som statsminister i istedenfor Joseph.
Haiti var tidligere del av den franske kolonien San Domingo, som ble uavhengig i 1804 etter et massivt opprør blant afrikanske slaver. De grunnla verdens første svarte republikk etter modell av den franske revolusjonen.
Men omringet som de var av kolonimakter hvis økonomi var basert på arbeidet til afrikanske slaver, ble Haiti en paria-stat. De forble fattige og ute av stand til å komme seg etter den brutale kolonikrigen der de hadde vunnet sin frihet.
Les: Clinton familien på Haiti etter jordskjelvet: Et etterskjelv.
I det 20. århundret invaderte USA Haiti mange ganger. De okkuperte landet i mange år og innsatte ledere som passet de amerikanske forretningsmenn godt.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Heather Suggitt. Skolejenter og en skolegutt i Port-au-Prince, Haiti
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.
Post Views: 14