Derimot: Den ene etter den andre av USAs allierte snur nå mot Russland/Kina. Er Saudi-Arabia neste land som forlater den synkeferdige USA-skuta
derimot.no:
Det som skjer nå er en dramtisk endring av det internasjonale styrkeforholdet. Helt sentrale allierte for USA både i Nato og i Midt-østen er i ferd med å forlate alliansen med USA. Det gjelder både Tyrkia og Saudi-Arabia. Den globale makten er i ferd med å glippe fra USA-alliansene.
Naturligvis tones dette ned i våre medier. Men prosessen er i gang og virker uavvendelig. Den lar seg ikke stoppe. Og i denne forskyvningen av den internasjonale makten er Ukraina bare en del av det store sjakkbrettet. Tyrkia og Saudia-Arabias nye vendinger mot Kina/Russland er meget dramatiske globale skift.
Like viktig er det at EU med sine håpløse ledere er i ferd med å utslette Europas industrielle kapasitet fordi de blindt følger USAs sanksjonspolitikk mot Russland, en politikk som først og fremst som rammer dem sjøl. Det virker nesten søvngjengeraktig slik de samlet, men mot økende protester i sine hjemland, marsjerer mot de økonomiske solnedgangen.
Men nå vil Saudi-Arabia være med i BRICS. Og kanskje i den enda viktigere SCO som nesten ingen i Norge har hørt om.
Knut Lindtner
Redaktør
USAs ‘allierte’ uttrykker ønske om å bli med i BRICS
Saudi-Arabia har snakket med Sør-Afrikas president om å bli med i den økonomiske blokken
Saudi-Arabia ønsker å bli med i BRICS-alliansen, har Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa uttalt, og signaliserer en dramatisk potensiell utvidelse av blokken midt i økende spenninger med USA om Russland-Ukraina-krisen.
Ramaphosa fortalte reportere om Riyadhs BRICS-undersøkelse, da han avsluttet sitt to dager lange statsbesøk i ørkenriket på søndag. Reisen inkluderte møter med kronprins Mohammed bin Salman og andre saudiske ledere. «Kronprinsen uttrykte Saudi-Arabias ønske om å være en del av BRICS, og de er ikke det eneste landet,» sa Ramaphosa.
Gruppen, som er oppkalt etter medlemslandene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, skal etter planen møtes neste år i Johannesburg for sitt årlige toppmøte. Ekspansjonsutsikter vil sannsynligvis stå høyt på agendaen, ettersom blokken forventes å vurdere å legge til nasjoner som Saudi-Arabia, Tyrkia, Egypt og Algerie.
«BRICS-nasjonene kommer til å møtes på et toppmøte neste år under ledelse av Sør-Afrika, og saken kommer til å bli vurdert,» sa Ramaphosa. «Og allerede har en rekke land eller nasjoner gjort tilnærminger til de andre medlemslandene, og vi har gitt dem det samme svaret – for å si at det vil bli diskutert av BRICS-partnerne selv, fem av dem, og deretter en avgjørelsen vil bli tatt.»
Saudi-Sør-Afrika-samtalene kom midt i bråket mellom Riyadh og Washington om OPECs beslutning om å kutte produksjonskvotene med 2 millioner fat om dagen. USAs president Joe Biden truet i forrige uke Saudi-Arabia med uspesifiserte «konsekvenser» og anklaget den mangeårige allierte for å stå på Russlands side i Ukraina-krisen. Amerikanske lovgivere har bedt om å kutte samarbeidet med Saudi-Arabia, som å stanse våpensalg eller trekke tilbake militærstøtte.
Den saudiske prins Saud al-Shaalan svarte sint lørdag, og advarte vestlige ledere mot å true kongeriket.
«Alle som utfordrer eksistensen til dette landet og dette riket, vi alle sammen, vi er prosjekter av jihad og martyrium. Det er mitt budskap til alle som tror at han kan true oss.»
Forsvarsminister Khalid bin Salman sa at saudiske ledere var «overrasket» over falske amerikanske anklager om at Riyadh står sammen med Russland mot Ukraina.
Russland, Kina og andre BRICS-medlemmer er angivelig i ferd med å utvikle en ny global reservevaluta, som potensielt undergraver dominansen til den amerikanske dollaren. Tilføyelsen av Saudi-Arabia til blokken vil ha potensielt vidtrekkende implikasjoner, gitt at dollarens styrke delvis stammer fra dens status som den dominerende valutaen i internasjonale oljemarkeder. Saudi-Arabia har angivelig vurdert å selge råolje i kinesiske yuan.
Selv om USA og Saudi-Arabia ikke er formelle allierte, har deres partnerskap vært et av de mest langvarige og gjensidig fordelaktige i regionen. Riyadh er en stor kjøper av amerikanske våpen. USA, som verdens største oljeforbruker, har forsøkt å presse frem et høyt saudiarabisk råoljeproduksjonsvolum til internasjonale markeder med høye priser.
Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen
https://www.rt.com/news/564936-saudi-arabia-seeks-to-join-brics/
Forsidebilde: Milan Seitler
2 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 ganger.
Post Views: 23