Derimot: De som leder Finland i dag har ingenting lært. Finland støtter Frankrike om mulige tropper til Ukraina. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

I 1939 startet Finlandkrigen som førte til at Sovjetunionen med makt regulerte sin grense mot Finland. Finland gikk inn i 2. verdenskrig på tysk side og led sammen med tyske tropper nederlag. Fra sovjetisk side dreide forholdet til Finland seg om storbyen Leningrad (i dag St. Petersburg) og det gjør det også i dag. Ellers er den lange grensen mellom Russland og Finland nesten ubebodd med mye skog og våtmark.

Det er mye skog, mange myrer og vann langs den finsk-russiske grensen.

For Russland dreier det militære forholdet til Finland seg først og fremst om tilgangen til havet i Østersjøen og om St. Petersburg. Før den russiske revolusjonen var Finland en del av det russiske Tsar-riket avgitt fra Sverige, men landet fikk sin nasjonale uavhengighet av de russiske bolsjevikene med Lenin som leder.

Etter den russiske revolusjonen har ikke Sovjet/Russland gitt uttrykk for noe ønske om å «ta» Finland. Med de har store sikkerhetsinteresser overfor Finland med tanke på storbyen St. Petersburg.

Finlands uavhengighet er ikke truet av Russland, men nå truer Finlands Nato-medlemskap Russland. Det er ufattelig at en ikke oppfatter dette i Finland hvor en åpenbart tror at Nato kan beskytte landet i tilfelle krig mellom Nato og Russland. Fordi Finland å er blitt en trussel mot Russland risikerer en å komme i en ny ødeleggende krig mot Europas sterkeste militærmakt.

Finland er geografisk plassert og kan ikke flyttes. Det kan heller ikke Russland. Når Finland nå knytter seg til en allianse som har som mål å partere Russland og svekke landet med alle tilgjengelige midler, da risikerer de å bli helt ødelagt i krig. Russland er verdens fremst atom-makt og de har nettopp presisert at de vil bruke slike våpen hvis landets enhet trues.

Knut Lindtner
Redaktør

Nytt NATO-medlem støtter fransk holdning til tropper i Ukraina

Finlands utenriksminister har hevdet at ingen vet hvor «alvorlig» konflikten kan bli

Finland er enig med Frankrike i at alle alternativer må forbli på bordet for å støtte Kievs krigsinnsats mot Moskva – men på dette stadiet er Helsingfors ikke villig til å sende sine egne tropper til Ukraina eller til og med diskutere en slik mulighet, ifølge utenriksminister Elina Valtonen.

Finlands utenriksminister Elina Valtonen

Frankrikes president Emmanuel Macron kom med et provoserende forslag i februar da han foreslo at den USA-ledede militærblokken «ikke kan utelukke» muligheten for å sende NATO-soldater for å hjelpe Ukraina. Flere medlemsland, inkludert Finlands daværende president, avviste raskt Macrons uttalelser – og hevdet at de ikke ville legge støvlene på bakken i Ukraina.

Den finske utenriksministeren hevdet imidlertid at alle alternativer bør vurderes hvis situasjonen forverres for Ukraina, rapporterte Politicos National Security Daily-nyhetsbrev fredag.

Emmanuel Macron

– Det er viktig at vi ikke utelukker alt på lang sikt, for vi vet aldri hvor alvorlig situasjonen blir, sa Valtonen.
I mellomtiden «kunne vestlige støttespillere gjøre så mye mer» for å bevæpne Kiev, hevdet Valtonen. Hun kritiserte Washington for å nøle med ny bistand, og sa at ryktet sto på spill.

Finland, som ble med i NATO i april i fjor, har brukt mer enn alliansens mål på 2 % av BNP på militæret – og mer enn 0,6 % av BNP på Ukraina.

Finland deler en 1300 kilometer lang grense med Russland, og Moskva har hevdet at NATO-medlemskapet har truet, ikke garantert, finsk sikkerhet. Etter at Finland ble med i blokken i fjor, annonserte Russlands president Vladimir Putin opprettelsen av et nytt militærdistrikt som grenser til den nordiske nasjonen. «Det var ingen problemer» før Finland ble med i blokken, sa han i desember, og la til: «nå vil det bli det.»

Finlands nyvalgte president Alexander Stubb lovet ved sin innsettelse å lede den nordiske nasjonen inn i en «ny æra» av militært partnerskap med Vesten, og skrøt av at NATO-medlemskap gir landet hans en «ekte kjernefysisk avskrekking» i form av amerikanske missiler.

Forsidebilde: iStock

https://www.rt.com/news/594338-finland-ukraine-nato-troops/

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar