Derimot: De har bøyet seg nok de siste to hundre årene. Kina vil ikke bøye seg for USA. – Derimot

derimot.no:

Hvem skulle tro det? Xi Jinping digger Tom Petty.

Trumps toll-lollapalooza er i ferd med å bli en katastrofal karneval-berg-og-dal-bane, og Kina betaler ikke for å være med på turen.

Av Larry Johnson

Det virker som om et av Trumps mål med å utløse toll-tsunamien var å isolere Kina. Jeg skal forklare det om et øyeblikk. Mens jeg leste og hørte Kinas motreaksjon mot Trump, kunne jeg bare høre stemmen til avdøde Tom Petty synge trassig:

Xi gir seg ikke. Han kommer ikke til å bøye seg for Donald Trump. Hvis du vil vite hva Kinas posisjon er når det gjelder handelsforholdene med USA, anbefaler jeg at du leser følgende dokument: China’s Position on Some Issues Concerning China-US Economic and Trade Relations. Det er verdt å merke seg at dette dokumentet ble publisert nøyaktig én uke etter Trumps «Liberation Day»-festligheter. Kineserne mistenkte trolig at Trump kom til å bruke dem som syndebukk, og Xi beordret sitt økonomiske team til å forberede et faktabasert dokument om handelsforholdene mellom Kina og USA.

La meg nå forklare hvorfor tollangrepet på Kina ikke er en isolert hendelse. Dette ser ut til å være et koordinert politisk og diplomatisk angrep også, som involverer både USA og europeerne. Se for eksempel på hva USAs talskvinne i utenriksdepartementet, Tammy Bruce, sa som svar på spørsmål om at Ukraina angivelig har fanget to kinesiske statsborgere som skal ha kjempet for Russland. Den 8. april beskrev Bruce denne utviklingen som «forstyrrende» og understreket at Kina er en betydelig støttespiller for Russlands krigsinnsats ved å levere nesten 80 % av de to-bruks gjenstandene (dual-use items) Russland trenger for å opprettholde sine militære operasjoner. Hun påpekte også de bredere konsekvensene av det voksende partnerskapet mellom Kina og Russland, og advarte om at dette forverrer den globale ustabiliteten og undergraver sikkerheten verden over.

For det andre: Du vet at du er midt i en etterretningsoperasjon når europeerne gjentar det samme tullet. I går (9. april) omtalte EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Kaja Kallas, Kina som den «hovedsponsoren» eller «nøkkelstøttespilleren» til Russlands krig mot Ukraina. Hun understreket at uten kinesisk støtte ville ikke Russland vært i stand til å opprettholde sin militære kampanje i det omfanget vi ser i dag. Hun viste også til at 80 % av de to-bruks varene – altså varer som kan brukes både sivilt og militært – kommer inn i Russland via Kina. Kallas argumenterte med at dersom Kina virkelig ønsket å stanse sin støtte til Russland, ville det få en betydelig innvirkning på konflikten.

Kallas kommenterte også rapportene om to kinesiske statsborgere som skal ha blitt tatt til fange av ukrainske styrker mens de kjempet sammen med russiske tropper i Donetsk. Hun presiserte at dette ikke nødvendigvis innebærer direkte involvering fra det kinesiske militæret, men bemerket at Kina trolig sitter på relevant informasjon om disse individene. Ukrainsk etterretning har identifisert minst 155 kinesiske statsborgere som kjemper for Russland, noe som har reist bekymringer om Kinas indirekte involvering i krigen.

Hvis du tror at den påståtte fangsten av to kinesere, rett etter Trumps «Liberation Day»-tollfest, etterfulgt av en koordinert fordømmelse av Kina fra både det amerikanske utenriksdepartementet og EU, bare er en tilfeldighet – da har jeg en vinnerlottokupong å selge deg. Seriøst, Tammy Bruce og Kaja Kallas leser fra samme manus… Ikke særlig subtilt.

Dette er et klønete og dumt initiativ fra Trump. Uansett hvilken økonomisk smerte som påføres Kina, vil det ikke være nok til å tvinge Xi til å komme krypende til Trump og be om lettelser. Det kommer ikke til å skje. Hvis noen må svelge stolthet, er det sannsynligvis Donald Trump som blir eater-in-Chief.

Her er dagens samtale med Danny Davis, etterfulgt av samtalen med Garland Nixon. Danny og jeg snakker mest om Ukraina, mens Garland og jeg fokuserer på tollfiaskoen.

https://sonar21.com/who-knew-xi-jinping-is-a-tom-petty-fan/

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar