Derimot: “Big brother” kommer snikende.Windows 11 kopierer nå dine private filer uten å spørre. – Derimot

Derimot.no
Derimot: “Big brother” kommer snikende.Windows 11 kopierer nå dine private filer uten å spørre. – Derimot

derimot.no:

Windows 11 kopierer nå dine private filer til «nettskyen» uten ditt samtykke.

Av Nya Dagbladets redaksjon.

Microsoft har nylig gjort en kontroversiell endring i Windows 11, som får mange brukere til å heve øyenbrynene. Dette er at OneDrive-sikkerhetskopier aktiveres automatisk uten å spørre brukeren om tillatelse, noe som vekker alvorlige personvernproblemer.

Når du setter opp en ny datamaskin med Windows 11, og er koblet til Internett med en Microsoft-konto, aktiveres nå funksjonen for sikkerhetskopiering av mapper til OneDrive automatisk. Dette er mapper som bilder, dokumenter, musikk og videoer. Brukere som tidligere har hatt mulighet til å velge om de vil bruke OneDrive til backup har nå fått fjernet denne valgfriheten, melder blant andre PCWorld.

Denne endringen er implementert uten noen advarsel eller forklaring fra Microsoft. Tidligere måtte brukeren eksplisitt aktivere automatisk sikkerhetskopiering, og Microsoft minnet jevnlig om denne muligheten. Nå er det aktivert som standard, noe som betyr at brukere kan finne at deres personlige filer og mapper plutselig blir synkronisert til «skyen» uten at de vet det.

Konsekvensene av denne endringen kan bli betydelige. Mange brukere kan oppleve at skrivebordet på deres pc plutselig blir overfylt med filer og mapper fra tidligere datamaskiner, noe som kan forårsake frustrasjon og ergrelser. I tillegg reiser dette alvorlige spørsmål om brukernes personvern og kontroll over egne data.

Linux-figuren

Linux – et alternativ som respekterer ditt privatliv.

I motsetning til Microsofts nye policy, tilbyr Linux en helt annen tilnærming til brukerkontroll og dataintegritet. Linux-operativsystemet, kjent for sin åpenhet og fleksibilitet, har ingen innebygd funksjon for automatisk å kopiere brukernes private filer til eksterne skytjenester, uten deres uttrykkelige samtykke.

Linux-brukere har full kontroll over systemene sine og kan velge hvilke backupløsninger de vil bruke. Det finnes et bredt utvalg av verktøy og programmer tilgjengelig for Linux, som muliggjør sikkerhetskopiering både lokalt og til skyen, men disse er alltid under direkte kontroll av brukeren og krever aktivt samtykke for å bli implementert.

Denne forskjellen fremhever en grunnleggende forskjell i filosofi mellom Microsoft og Linux-felleskapet. Mens Microsoft nå tvinger brukere inn i sitt økosystem og automatisk synkroniserer data til OneDrive, har Linux brukerne frihet og kontroll over sine egne data. Linux-brukere trenger aldri å bekymre seg for at de private filene deres blir kopiert til en ekstern skytjeneste uten deres viten eller samtykke.

Microsoft har ennå ikke kommentert kritikken eller forklare hvorfor denne endringen ble implementert uten brukernes samtykke.

Fra Nya Daglbadet, publisert 2 juli 2024.
Oversatt fra svensk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Windows 11 kopierar nu dina privata filer till “molnet” utan ditt medgivande.

Forsidebilde: KI-generert

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar