Derimot: Biden eskalerer Ukrainakrigen:Vi legger nå til rette for at vi kan angripe dypt inne i Russland. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Realitetene er disse. Ukraina har verken våpen, utstyr eller logistikk til angrep langt inne i Russland. Slike angrep kan derfor bare utføres av land som USA, UK eller Frankrike. At det er en ukrainer som trykker på knappen når alt er lagt til rette er bare en måte å kamuflere at det er Nato som står bak.

En ukrainsk finger endrer ikke realiteten. Knappen og det som utløses er fra Nato-land.

Naturligvis vet den russiske ledelsen dette. Slike angrep vil heller ikke endre utfallet Ukraina-krigen som nå er helt avgjort. Men det bringer verden et skritt nærmere kjernefysisk katastrofe. USA og Nato bryter nå alle selvpålagte restriksjoner for å utsette nederlaget.

Putin har nettopp vært på en rundreise til noen SCO-land og sikret seg støtte fra av disse. Og den kinesiske ledelsen har nylig gitt Russland full militær ryggdekning, naturligvis. De står overfor den samme militære trusselen fra USA i Sørkinahavet i konflikten rundt Taiwan.

I USA fortsetter den politiske oppløsningen hvor rettsapparatet brukes mot Donald Trump. En prosess som bare vil forsterke motsetningene innad i landet. I Norge vil regjeringen, politikerne og mediene (ikke minst NRK) gradvis stå overfor dilemmaet: Hvordan skal vi dekke og reagere den politiske konflikten innad i USA? Trumps oppslutning bare øker og øker.

Knut Lindtner
Redaktør

Biden gir Ukraina lov til å angripe inne i Russland med våpen fra USA.

Dette skrittet er en betydelig eskalering av denne hybridkrigen, og man risikerer å provosere til større russiske svar.

Av Dave DeCamp

Biden-administrasjonen har nå gitt Ukraina lov til å bruka våpen de har fått fra USA til å treffe mål inne på russisk område. Dette rapporterte Politico på torsdag. Dette er et skritt som markerer en betydelig eskalering av denne hybrid-krigen.

Tjenestemenn i USA sier at Ukraina nå er i stand til å bruke våpen fra USA som kan skyte ned russiske missiler inne i Russland, missiler som er avfyrt mot Ukrainas Kharkov-region. De vil også være i stand til å treffe russiske militære enheter rett over grensen i Russlands Belgorod-fylke.

«Presidentene har nylig gitt sitt team gitt anledning til til å forsikre seg om at Ukraina er i stand til å bruke USA-våpen til å slå tilbake ildgivningen mot Kharkov, så de kan salg tilbake mot russiske styrker, eller iallfall forberede seg på å treffe dem», fortalte en USA-tjenestemann til Politico.

Han insisterer likevel på at USA så langt ikke vil tillate å støtte bruken til langdistanse- angrep dypt inne i Russland. Ukraina trenger hjelp fra USA  til avfyring av missiler skaffet fra USA. Det betyr at  USA nå direkte støtter angrep inne i Russland.

Denne eskaleringen risikerer å provosere større svar fra Russland. Dette har Moskva advart om. De har nylig advart Storbritannia om at de vil slå til mot britiske militære baser i Ukraina, og «enda lenger unna» dersom britiske missiler blir brukt mot russisk territorium.

I det siste året har missiler både fra USA og Storbritannia blitt brukt mot mål på Krim. Denne nyheten kommer dagen etter at utenriksminister Antony Blinken antydet at USA var ferd med å endre sin politikk. Han sier at USA vil «tilpasse og justere» sin politikk da han ble spurt om Ukraina vil angripe russiske områder med USA-våpen.

New York Times har tidligere rapportert at restriksjoner rundt Ukrainas bruk av USA-våpen var en del av Bidens plan for å «unngå en tredje verdenskrig». Men i løpet av krigen har USA og andre NATO-land inntatt en eskalerende holdning i forhold det de tidligere har hatt, av frykt for å provosere Russland. 

Den russiske president Vladimir Putin har advart NATO-landene mot å la Ukraina angripe med NATO-våpen. Det kan få «alvorlige konsekvenser».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar