Derimot: Både okkupasjon av Syria og tyveriene av landets olje fortsetter. Kongressmedlem vil ha en slutt på dette.

Derimot.no
Derimot: Både okkupasjon av Syria og tyveriene av landets olje fortsetter. Kongressmedlem vil ha en slutt på dette.

derimot.no:

Både okkupasjon av Syria og tyveriene av landets olje fortsetter.

Denne ulovlige virksomheten har pågått i en årrekke og fortsetter uten at det reageres på i Norge. Våre politiske myndigheter reagerer ikke på ulovlige okkupasjoner andre steder enn i Ukraina, ikke på denne til USA eller f.eks. den nå over 50 år lange okkupasjonen til Israel av deler av Syria.

Å gjemme oss bak den sterkeste er trygt, men ikke et prinsipp.

Dermed står ikke deres holdning til internasjonale ulovligheter til troendes. Tvert imot viser det at vi ikke foretar selvstendige vurderinger eller holder oss med prinsipper ut over dette ene: Vi følger USA i ett og alt! Det prinsippet står imidlertid spikret.

Så lenge USA var den sterkeste var det et trygt prinsipp, men ikke særlig ærefullt naturligvis. Men i dagens verden er ikke ære kortsiktig lønnsomt.

Men hva gjør vi når utviklingen viser at USA globalt er i ferd med å detroniseres? Mange tror ikke på dette ennå, men det er en økende andel som føler en gryende uro. Og da må kanskje prinsippet om å følge USA til verdens ende forlates. Det vil gjøre vondt, men det vil bidra til å gjenreise en form for nasjonal ære som nå ligger knust av vår inkonsekvente politiske praksis.

Knut Lindtner
Redaktør

Medlem i USAs kongress vil innfører lover for å få slutt på okkupasjonen av Syria

Den republikanske kongressmedlem Matt Gaetz introduserte War Powers Resolution-lovgivningen for å avslutte den pågående amerikanske okkupasjonen av Syrias nordøst, den primære energi- og kornproduserende regionen i landet.

Matthew Louis Gaetz II er en amerikansk advokat og politiker som har fungert som U.S. representative for Floridas FLs 1. kongressdistrikt 1. kongressdistrikt siden 2017. (Fra Wikipedia)

I forsøket på å avslutte USAs militære tilstedeværelse i Syria, argumenterte kongressmedlem Gaetz at amerikansk lov aldri hadde godkjent en amerikansk militær intervensjon i landet.

Lovforslaget ble introdusert onsdag 22. februar, og vil kreve at USAs president Joe Biden fjerner alle amerikanske styrker fra Syria innen 15 dager etter at lovgivningen er signert i loven.

Etter et nylig amerikansk raid i Syria der flere amerikanske soldater ble såret, stilte Gaetz spørsmålstegn ved lovligheten og begrunnelsen for å ha tropper i landet.

«Kongressen har aldri autorisert bruk av militær makt i Syria. USA er for tiden ikke i en krig med eller mot Syria, så hvorfor gjennomfører vi farlige militære operasjoner der? President Biden må fjerne alle amerikanske væpnede styrker fra Syria. America First betyr faktisk å sette folket i landet vårt først – ikke interessene til det militærindustrielle komplekset, sa Gaetz.

Selv om amerikanske tropper, støttet av krigere fra de syriske demokratiske styrkene (SDF), først erobret store deler av Syria under påskudd av å kjempe mot IS, endret den offisielle begrunnelsen for okkupasjonen seg når IS stort sett ble beseiret.

Som Washington Post rapporterte i 2018, etter nederlaget til IS, skiftet [Trump]-administrasjonen kurs og sa at troppene vil bli i Syria i påvente av en samlet løsning på Syria-krigen og med et nytt oppdrag: å fungere som et bolverk mot Irans økende innflytelse. Denne avgjørelsen gir amerikanske tropper i total kontroll, kanskje på ubestemt tid, over et område som omfatter nesten en tredjedel av Syria, et stort område med stort sett ørkenterreng på omtrent størrelse med Louisiana.»

Syria-analytiker Jennifer Cafarella ved Institute for the Study of War bemerket viktigheten av å fortsette den amerikanske militære okkupasjonen. Hun hevdet at «enten Washington velger å innrømme det eller ikke, har USA nå direkte innflytelse over det store flertallet av Syrias mest produktive oljefelt»,og at de territorielle gevinstene til SDF «er syriske nasjonalskatter som til  sammen gir USA stor geopolitisk makt.»

Den syriske regjeringen anklaget ofte USA for å stjele syrisk olje, som de trenger for å gjenoppbygge landet og dekke behovene til landets millioner av innbyggere. Landet lider for tiden under drivstoffmangel.

I desember i fjor hevdet syriske statsmedier at amerikanske militærkjøretøyer eskorterte trucker med olje stjålet fra landsbygda i Hasaka og flyttet laten over grensen for å bli solgt i Irak.

I august i fjor hevdet Utenriksdepartementet at tapene påført landets olje- og gassektor som følge av amerikanske virksomheter, beløp seg til 107 milliarder dollar siden begynnelsen av den syriske krisen i 2011.

Forsidebilde: Aladdin Hammami

14 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 14 ganger.

Post Views: 50

Les artikkelen direkte på derimot.no