Derimot: Allierte i den samme unionen? Tyskland blokkerer Ungarns atomreaktorprosjekt, og setter Budapests energi-suverenitet i fare.

Derimot.no

derimot.no:

Allierte i den samme unionen?

Av Ramon Tomey.

Tyskland blokkerer Ungarn fra å gjennomføre oppgraderinger av sitt atomreaktorprosjekt, noe som truer Budapests energi-suverenitet. Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto avslørte dette 14 februar, og beklaget at Berlin hindrer det tyske selskapet Siemens Energy, i å levere et nødvendig system for å oppgradere Paks atomkraftverk sentralt i Ungarn. Ifølge ham var det beklagelig at visse ministre i den tyske regjeringen blokkerte for selskapets deltakelse i oppgraderingen av atomkraftverket.

Szijjarto bemerket at hvert land kan sette sammen sin energimiks slik dets nasjonale interesser tilsier det,

og Berlins handlinger setter landets langsiktige energisikkerhet i fare. «Tyskerne stiller nå spørsmål ved vår rett til å gjøre det. Med denne avgjørelsen – denne blokkeringen – setter de vår langsiktige energiforsyning på spill, noe som er uakseptabelt», sa han etter et møte i Paris med den franske energiministeren Agnes Pannier-Runacher og utenriksminister Catherine Colonna.

«Dette kan kvalifisere som et angrep på vår suverenitet, ettersom sikkerhet for energiforsyning er et spørsmål om suverenitet». Ifølge den ungarske diplomaten hadde et tysk-fransk selskap signert en kontrakt, for å levere kontrollsystemet for de nye atomreaktorenhetene som skal installeres ved Paks-anlegget. Paris har allerede gitt de nødvendige lisensene, men Berlin har ennå ikke gjort det.

Den ungarske nyhetsformidleren Magyar Nemzet siterte Szijjarto: Både Budapest og Paris er forent i å fremme bruken av kjernekraft i Europa. Toppdiplomaten bemerket at Ungarn og Frankrike med suksess kjempet side om side i EU, for å anerkjenne atomenergi som bærekraftig.

Fra Natural News, publisert 20 februar 2023. Skrevet av Ramon Tomey.
Oversatt fra engelsk av Northern Light, linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Germany blocks Hungary’s nuclear reactor project, putting Budapest’s energy sovereignty under threat.

Kommentar fra oversetter:
Det er allerede et anspent forhold mellom EU og Ungarn i flere saker, og Ungarn er imot å levere våpen til Ukraina, og tillater ikke leveranser av våpen gjennom Ungarn til Ukraina. Straffer Tysklands Ungarn for dette, ved å blokkere levering av vitale komponenter fra Siemens til atomkraftverket? Kan dette være med på å gjøre at Ungarn snart vil melde seg ut av EU, og vende seg til østover?

105 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 105 ganger.

Post Views: 137

Les artikkelen direkte på derimot.no