D-vitaminer viktig for å stå imot smitte. Her kan du lese hvorfor.

Derimot.no

Av John Enebak

Når du blir syk av covid-19, gir det 13 ganger mer effektiv immunitet enn vaksine. Årsaken til at infeksjon med covid-19 er mye mer effektivt enn vaksine, er at infeksjon gir såkalt cellemediert immunitet. Vaksiner gir derimot såkalt antistoffmediert immunitet. 

Vi har to immunforsvar: Det cellemedierte (adaptive) immunforsvaret med T-celler og det antistoffmedierte (medfødte) immunforsvaret B-celler.

Siden kroppen vår aldri har møtt covid-19 tidligere, fungerer ikke det antistoffmedierte immunforsvaret. B-cellene må møte viruset minst en gang før de kan lære seg å produsere antistoff mot det.

Når det medfødte/antistoffmedierte immunforsvaret ikke greier å stoppe viruset før det invaderer cellene våre, må T-cellene i det cellemedierte immunforsvaret (andrelinjeforsvaret) mobiliseres for å bekjempe covid-19 ved å drepe de virusinfiserte cellene.

T-celler elle lymforcytter

For å få til det må T-cellene formeres i et eksplosivt omfang når de har oppdaga viruset. Og da kommer vi til svaret på hvorfor folk blir alvorlig syke og dør av covid-19:

T-celler må ha vitamin D for å dele seg.

Det er hormonet kalsitriol som setter igang celledeling i T-celler. T-celler må kunne lage hormonet kalsitriol for å få til å dele seg. Hormonet kalsitriol produseres av råstoffet vitamin D og vitamin D alene. Du må ha nok vitamin D innabords for at T-cellene skal kunne produsere kalsitriol og starte celledeling. Lite vitamin D -> lite kalsitriol -> lite T-celler. Resultatet er et såkalt dysregulert immunforsvar, som ofte fører til autoimmune sykdommer.

(Se nederst i artikkelen for kilder.)

At T-celler må ha vitamin D for å kunne formere seg er ikke omstridt. Det har vært kjent siden 1983 og er forsket mye på siden. Problemet er at dette handler om biokjemi og ikke om medisin. Har du noen gang hørt en lege snakke om hormonet kalsitriol og at kroppen lager dette hormonet av vitamin D for å drive celledeling blant annet i immunforsvaret? 

D-vitamin og kosthold | D-vitaminmangel
Kilder til D-vitaminer

Leger lærer ikke om sammenhengen mellom vitamin D, kalsitriol og celledeling på legestudiet. Kunnskap om hvordan hormonet kalsitriol påvirker T-celler er forbeholdt biokjemikere og mikrobiologer som studerer hvordan celler fungerer.

Biokjemikere studerer hormonet kalsistriol, mens leger studerer den kjemisk inaktive råvaren Vitamin D. Vitamin D, som vi produserer i huden og spiser som tilskudd om vinteren, er i seg selv kjemisk inaktivt. Vitamin D må først omdannes i levra til stoffet kalsidiol og settes i sirkulasjon i blodet før cellene kan få til å produsere den kjemisk aktive utgaven av vitamin D: hormonet kalsitriol.

Legeindustrien har ikke insentiv for å beskytte helse. Legeindustrien tjener formuer på å kurere sykdom med medisiner som er forsket fram i laboratorier og testa ut i randomiserte studier. Du må bli syk først for at legeindustrien skal fatte interesse. Kjemikalier som kroppen produserer selv for å forebygge og kurere sykdommer blir det veldig lite penger av for legeindustrien. Desto mindre vitamin D de greier å få oss til å produsere eller spise, jo større blir profitten.

Hvis du vil beskytte helsa di, bør du lese deg opp på vitamin D. Dette er en god plass å begynne:
https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671

Linken går til råd om vitamin D fra Endocrine Society, som er ei legeforening for endokrionologer med 18.000 medlemmer. Riktignok på engelsk, som all vitenskapelig litteratur, men Google hjelper deg å oversette.
Det viktigste de skriver er at du må ha 6.000 IE vitamin D hver dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel og oppnå et tilfredsstillende nivå med vitamin D i blodet. Overvektige må ha to til tre ganger så mye. Tenk litt på det når vi nå snart går inn i mørketida. 

AstroAlert: The Sun's long-lost twin? | Lowell Observatory
Solen bidrar til vår egen D-vitamin-produksjon i huden. Mye sol mer d-vitaminer.

Tar du sjansen på å utfordre covid-19 ved å gå inn i vinteren med D-vitaminmangel og immunforsvaret på halv maskin?

Linker:

Her er en på norsk: https://www.enebak.no/framsida/

Geisler 2010: Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells Vitenskapelig studie fra en gruppe danske forskere som forklarer i tekniske detaljer hvordan hormonet kalsitriol styrer celledeling i immunforsvaret.https://www.enebak.no/wp-content/uploads/2021/08/ni.1851.pdf

Geisler 2014: The vitamin D receptor and T cell functionI denne artikkelen diskuterer Carsten Geisler praktiske konsekvenser av funnene i vedlagte studie fra 2010.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2013.00148/full

Qiang Zhou 2017: 1,25(OH)2D3 induces regulatory T cell differentiation by influencing the VDR/PLC-γ1/TGF-β1/pathwayDenne studien konsentrerer seg om å vise hvordan vitamin D påvirker produksjonen av regulatoriske T-celler.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28926770/

Dette er den eldste studien jeg har funnet om sammenhengen mellom T-celler og vitamin D, fra 1983:D M Provvedini: 1,25-dihydroxyvitamin D3 receptors in human leukocyteshttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6310748/

Også i 1984 var dette i fokus:C D Tsoukas: 1,25-dihydroxyvitamin D3: a novel immunoregulatory hormonehttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6427926/

Hvis du vil se flere vitenskapelige studier om sammenhengen mellom hormonet kalsitriol (kjemisk betegnelse 1,25(OH)D) og celledeling i immunforsvaret, kan du søke i vitenskapelige databaser med søkemotoren Scholar.google.com.

Forsidebilde: Belle Co

Tidligere publisert på derimot.no

7 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 7 ganger.

Post Views: 51

Les artikkelen direkte på derimot.no