Amnesty ber Italia slutte å diskriminere personer som ikke er vaksinert
Italias avdeling av menneskerettighetsgruppen, Amnesty International, har oppfordret den italienske regjeringen til å revurdere sine skjerpede anti-Covid-tiltak.
De siste ukene har italienske myndigheter innført flere og flere tiltak for å oppmuntre den uvaksinerte befolkningen til å få en dose i et forsøk på å dempe økende infeksjoner og redusere presset på Italias sykehus.
Regjeringen gjorde det obligatorisk for de over 50-år å bli vaksinert, gjeldende fra 1. februar, mens fra 15. februar må arbeidere i alderen 50 år og over produsere et «supergrønt pass», som viser at personen er vaksinert mot eller nylig blitt frisk fra Covid, for å komme inn på arbeidsplassen.
Andre helsetiltak inkluderer en utvidelse av det «supergrønne passet», som har gjort vaksinasjon (eller restitusjon fra viruset) obligatorisk for å få tilgang til de fleste arenaer og tjenester i Italia, inkludert offentlig transport, med virkning fra 10. januar.
Men Amnesty International har bedt om alternative måter å holde viruset under kontroll, slik at uvaksinerte kan fortsette å gå på jobb og bruke offentlig transport «uten diskriminering», heter det i en uttalelse.
Forslagene deres inkluderer i stedet bruk av verneutstyr og Covid-19-testing.
Et «grønt pass» oppnådd via et negativt testresultat vil kun gi et «grunnleggende grønt pass», som er nødvendig på arbeidsplasser.
Det grunnleggende grønne passet blir også snart et krav for å få tilgang til frisører, frisører, banker, postkontor og kjøpesentre.
I en tale om Covid-19-helseattesten sa menneskerettighetsgruppen: «Det må være en tidsbegrenset enhet, og regjeringen må fortsette å sikre at hele befolkningen kan nyte dens grunnleggende rettigheter, som retten til utdanning, arbeid og helsebehandling.»
Amnesty International har uttalt at de ikke støtter generelle obligatoriske vaksinasjonsmandater og har oppfordret regjeringer «til å vurdere eventuelle obligatoriske vaksinasjonskrav kun som en siste utvei og hvis de er strengt i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder».
De la til at obligatorisk vaksinasjon noen ganger er berettiget, forutsatt at den er «etablert ved lov, anses nødvendig og forholdsmessig til et legitimt formål knyttet til beskyttelse av folkehelsen». Eventuelle vaksinemandater bør overvåkes, la de til, «for å sikre at disse kravene ikke resulterer i menneskerettighetsbrudd».
Italienske myndigheter innførte først vaksinemandater i april i fjor, da det ble vedtatt en lov som gjorde det obligatorisk for alle helsearbeidere i Italia.
Det ble senere utvidet til lærere, politi og redningsarbeidere og har senest blitt et krav for alle over 50-år.
Italia har diskutert obligatorisk vaksinasjon for allmennheten i flere måneder for å vaksinasjonsmålene, men så langt har ikke noe slikt krav trådt i kraft.
Omtrent 86,8 prosent av befolkningen over 12 år har nå fullført en full vaksinasjonssyklus i Italia, viser siste tall.