Vestre lanserer tiltak mot dagligvarebransjen

Resett.no
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB

annonse

annonse

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil se på nye tiltak for å få bedre maktbalanse, bedre utvalg og lavere priser i dagligvaremarkedet.

– Det er for få aktører, og det er for vanskelig for nye utfordrere å etablere seg. Derfor vil vi se på flere tiltak som skal bidra til bedre utvalg og lavere priser for forbrukerne, sier Vestre i en pressemelding.

Et av tiltakene går ut på å gi nye aktører tilgang til attraktive butikklokaler. Regjeringen mener eiendomsselskaper med tilknytning til de store dagligvarekjedene knytter bestemmelser til eiendommer for å hindre at konkurrenter etablerer seg.

annonse

– Derfor vil jeg allerede før sommeren sende et forslag på høring om å regulere dagligvarekjedenes bruk av slike ordninger, sier næringsministeren.

Vil utrede

Dessuten vil Vestre ha en utredning rundt egne merkevarer (EMV) i bransjen. Han mener det er omstridt hvorvidt EMV har flest positive eller negative virkninger på konkurransen, og dermed priser, utvalg og innovasjon i verdikjeden for mat.

– Det er viktig å vurdere hvilken virkning EMV har på konkurransesituasjonen, prisene og utvalget, før vi vurderer eventuelle reguleringer, mener han.

Vestre fremhever forskjellene i prisene fra den enkelte leverandør til de forskjellige dagligvarekjedene. Her har det blitt foreslått begrensninger eller forbud mot forskjeller i innkjøpspriser.

– Å forby prisdifferensiering er et radikalt tiltak og kan få negative konsekvenser for matvareprisene. Derfor er det viktig at vi vurderer mulige tiltak nøye, sier statsråden, som også foreslår å gi Konkurransetilsynet flere verktøy for å håndheve regelverket og sørge for sunn konkurranse.

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no