Vesten mener Russland begår mulig folkemord i Ukraina: Lik ligger strødd i Butsja

Resett.no
Ukrainske soldater går mellom ødelagte russiske stridsvogner i Butsja, en småby bare 2 mil fra Kyiv. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

annonse

annonse

Spanias statsminister Pedro Sánchez sier det begås et mulig folkemord i Ukraina etter at det ble oppdaget flere hundre drap på sivile i Kyiv-forstaden Butsja.

– Vi skal gjøre alt for å sikre oss at de som begikk disse krigsforbrytelsene, ikke får gå ustraffet og derfor stilles for retten, sier Sanchez.

Han får støtte av den svenske folkerettseksperten Mark Klamberg.

annonse

– Dette er krigsforbrytelser. Det er også et spørsmål om det er folkemord. Ifølge opplysninger som ikke er bekreftet, gikk man fra hus til hus og hentet ut og henrettet mennene. Ifølge andre opplysninger ble alle menn mellom 16 og 60 år drept. Det samme skjedde i Srebrenica, sier Klamberg, som er professor i folkerett ved universitetet i Stockholm.

Ifølge ukrainske medier er om lag 340 lik samlet inn i Butsja utenfor Kyiv.

Flere har lagt ut bilder på sosiale medier.

Disse bildene får også statsminister Jonas Gahr Støre til å si at dette må dreie seg om krigsforbrytelser som må etterforskes.

– Det er krigsforbrytelser at sivile henrettes på denne måten, som disse bildene etter alle solemerker viser. Dette må etterforskes så vi kan slå fast hva dette er, sier statsminister Støre til Dagbladet.

Også fra Polen kommer det reaksjoner på bildene.

– Vi foreslår en internasjonal kommisjon som skal etterforske denne folkemord-forbrytelsen, sier Polens Mateusz Morawiecki.

Det letes fortsatt etter flere døde, blant annet i bakgårder der mennesker skal ha blitt begravd mens russiske styrker kontrollerte den lille byen, skriver avisen Ukrajinska Pravda.

De døde skal obduseres for å finne ut av om det kan være snakk om vilkårlige drap på sivile, noe som regnes som en krigsforbrytelse i henhold til folkeretten.

Russiske myndigheter avviser anklagene og hevder det hele er iscenesatt.

annonse

I løpet av helgen har utenlandske journalister besøkt byen og sett likene med egne øyne.

Enkelte av de døde har bakbundne hender.

Butsja ligger 24 kilometer fra Kyiv og har drøyt 30.000 innbyggere.

Nordmann erklært «fiende av Ukraina» (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no