Unge voksne i Norge utsatt for skabbsmitte

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Illustrasjonsbilde av skabb på en somalisk gutt. Foto: AP/John Gaps III

annonse

annonse

Leger kaller hudsykdommen et folkehelseproblem og vil ha behandlingen på blå resept.

Fra 2017 til 2020 ble antall solgte legemidler tredoblet, mens det i 2021 var om lag like mange som kjøpte behandling som året før, skriver NRK.

– Det er mange studenter som ikke har råd til skabb-behandling og unngår å behandle seg gang nummer to. Eller unngår å informere kollektivet de bor i om at de har skabb, da de påfører andre store kostnader, sier hudlegespesialist Anne Birgitte T. Nordal til kanalen.

annonse

Hun mener en løsning er å få behandling på blå resept. Dersom det kommer på plass, vil både skabbsmittede og nærkontakter få dekket utgifter til legebesøk og medisiner, opplyser Legemiddelverket.

Helse- og omsorgsdepartementet ble anbefalt å føre skabb opp på listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer for ett år siden, men foreløpig har ingenting skjedd.

– En utvidelse av refusjonsordningen vil også ha budsjettmessige konsekvenser og forutsetter en bevilgning gjennom statsbudsjettet, skriver statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap).

Skabb er en hudsykdom som skyldes den smittsomme parasitten skabbmidd som overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. Sykdommen rammer i hovedsak unge voksne.

Den siste store forekomsten av skabb i Norge var i 1970-årene med en topp i 1975. Da ble det meldt om mer enn 37.000 tilfeller. I 2020 fikk mellom 40.000 og 60.000 nordmenn behandling for skabb, ifølge NRK.

Snøscooterkjøring – en lidenskap flere skulle prøve (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar