Ukrainas russiske kirke bryter med Moskva

Resett.no

Resett.no:

Patriark Kirill I av Moskva. Arkivbilde. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / AP

annonse

annonse

Nå har Moskva-patriarkatet ingen kirker igjen i Ukraina.

Etter Sovjetunionens oppløsning har den ortodoks-katolske kirken hatt to kirker i Ukraina, nemlig Den ortodokse kirke i Ukraina (OCU), som i 2019 ble innvilget full autonomi av patriark Bartholomeus av Konstantinopel, og Den ukrainsk-ortodokse kirke (UOC-MP), som er en selvstyrt, men ikke autonom kirke under Moskva-patriarkatet.

Etter Russlands overtakelse av Krim i 2014 forble UOC-MP lojal til Moskva. Men etter invasjonen 24. februar i år, med påfølgende vold og død mot sivilpersoner og ødeleggelse av boligblokker, sykehus og skoler, har selv UOC-MP fått nok.

annonse

Nå har UOC-MP, som er den nest største ortodoks-katolske kirken i Ukraina, brutt med Moskva og erklært full uavhengighet, melder NTB.

Les også: Kirken i Ukraina har fått selvstendighet

Det vil regnes som nok et nederlag for Russlands president Vladimir Putin, som har fremholdt politisk og religiøs samling av Rus’-rikets etterkommere (Russland, Hviterussland og Ukraina) som en motivasjon for å angripe nabolandet i sør.

Det falt også UOC-MP tungt for brystet av patriark Kirill av Moskva, som innledningsvis uttalte seg lunkent om krigen i Ukraina, senere har støttet den.

– Vi er uenig med patriark Kirill i Moskva om krigen, heter det i en uttalelse fra UOC-MP etter rådsmøtet om Russlands aggresjon og spørsmålet om uavhengighet.

Les også: Bartholomeus I er corona-smittet

UOC-MP kan etter kanonisk sedvane ikke løsrive seg selv, men er avhengig av at en patriark skjenker dem autokefal status. Uten dette risikerer UOC-MP at andre kirker i den ortodoks-katolske kirken ikke vil anerkjenne dem som legitime.

Det gjenstår derfor å se om patriarken av Konstantinopel også kommer UOC-MP til unnsetning, slik han gjorde med OCU i 2019, om UOC-MP nå vil søke sammenslutning med OCU eller om de vil be OCU om autokefal status.

Sjømannskirken – en viktig organisasjon for nordmenn i utlandet (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no