Ukraina skal være tomme for Sovjet-våpen

Resett.no

Resett.no:

Ukraina har i likhet med andre tidligere Sovjetland basert mye forsvaret sitt på russisk- og sovjet-produsert utstyr. Nå er de imidlertid tomme for alt, og er avhengige av våpen fra USA og europeiske Nato-allierte, opplyser amerikanske militærkilder til AFP. Illustrasjonsfoto: Francisco Seco / AP / NTB

annonse

annonse

Ukraina har brukt opp arsenalet med våpen fra Sovjet-tiden, og er nå helt avhengig av å få våpen fra allierte, opplyser amerikanske militærkilder til AFP.

Ukraina og flere andre land som var en del av Sovjetunionen før dens kollaps i 1991 har bygget mye av forsvaret rundt standardutstyr fra Sovjet-tiden og Russland, blant annet lette våpen, stridsvogner og haubitser.

Men etter mer enn 100 dager med krig har alt utstyret blitt brukt opp eller ødelagt i kamp, sier kildene til AFP.

annonse

Nå har ukrainske styrker dermed tatt i bruk, eller er i ferd med å lære seg hvordan de skal bruke, våpen de er gitt av USA og europeiske Nato-allierte, heter det videre.

Vesten var i starten av krigen nølende til å forsyne ukrainerne med våpen, i frykt for at dette kunne utløse en direkte konflikt mellom Russland og Nato, og for at avansert våpenteknologi kunne havne i russiske hender.

I stedet fikk ukrainerne lageret deres allierte hadde av russisk og sovjetisk utstyr, blant dem stridsvogner og helikoptre. USA ledet også en innsats for å finkjemme andre tidligere Sovjetland etter ammunisjon, deler og andre forsyninger Ukraina kunne ha nytte av.

Men nå er «alt borte fra verden», sier en amerikansk tjenesteperson til nyhetsbyrået.

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no