Ukraina og Russland skal møtes til samtaler

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

annonse

Ukraina og Russland skal møtes til samtaler nær grensa til Hviterussland, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

«Politikerne ble enige om at den ukrainske delegasjonen skulle møte den russiske delegasjonen uten betingelser ved den ukrainsk-hviterussiske grensa, nær elven Prypjats», opplyser den ukrainske presidentens kontor.

Nyheten kommer etter en samtale mellom Zelenskyj og Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko tidligere søndag.

annonse

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at en russisk delegasjon for tida befinner seg byen Homjel i Hviterussland.

Øker atomberedskapen

I en TV-tale søndag varslet Putin også at Russland øker atomberedskapen.

Putin beordret forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjefen for generalstaben til å sette atomvåpenstyrkene i det som kalles «kampberedskap», og Sjojgu sluttet seg til Putins vurderinger.

– Vestlige land har ikke bare iverksatt uvennlige handlinger mot landet vårt innen den økonomiske sfæren. Høytstående tjenestemenn i ledende Nato-land har kommet med aggressive uttalelser knyttet til vårt land, sa den russiske presidenten.

Russland og USA er landene i verden med de desidert største arsenalene av atomvåpen.

Harde kamper i Kharkiv

Samtidig fortsetter kampene i Ukraina etter den russiske invasjonen av landet.

Ukrainske myndigheter hevder de igjen har full kontroll over Kharkiv, landets nest største by, der det var kamper søndag.

– Kharkiv er fullstendig under vår kontroll, skriver Kharkiv-guvernør Oleh Sinegubov på meldingstjenesten Telegram søndag.

Han hevder regjeringsstyrkene er i gang med avsluttende operasjoner i byen.

Det skjer etter at guvernøren tidligere på dagen opplyste at det var kamper mellom russiske soldater og ukrainske styrker i sentrum av byen.

– Den russiske fiendens lette kjøretøyer har trengt seg inn i Kharkiv, blant annet i sentrum, kunngjorde Sinegubov søndag morgen.

annonse

Gassrørledning sprengt

Sinegubov la til at de ukrainske regjeringsstyrkene «ødelegger fienden» og ba sivile holde seg innendørs. Videoer publisert av ukrainske myndigheter viste flere lette militære kjøretøyer i en gate, samt en brennende stridsvogn.

Ifølge president Zelenskyjs kontor har de russiske styrkene sprengt en gassrørledning i Kharkiv.

Beboere i området ble bedt om å lukke vinduene og drikke mye væske. Ukrainas regjering sier eksplosjonen kan forårsake en miljøkatastrofe.

Kharkiv har nesten 1,5 millioner innbyggere og ligger nordøst i Ukraina, rundt fire mil fra grensa til Russland. Inntil søndag holdt de russiske styrkene seg i utkanten av selve byen.

Eksplosjoner i Kyiv

Store eksplosjoner lyste opp himmelen tidlig søndag morgen nær den ukrainske hovedstaden Kyiv, der innbyggerne nok en gang søkte tilflukt i bomberom, kjellere og T-banestasjoner i frykt for et fullskala russisk angrep.

Samtidig meldte mange seg frivillig til å bistå i kampen for å beskytte Kyiv og andre byer. Folk tok imot våpen fra ukrainske myndigheter, og noen fulgte oppfordringen om å lage brannbomber for å kjempe mot russiske styrker.

På grunn av portforbudet har det vært vanskelig å få bekreftet hvor intense kampene har vært, men Zelenskyjs kontor melder at det er hørt eksplosjoner nær Kyiv internasjonale flyplass. Det var også en eksplosjon og flammer ved et oljelager nær en flybase i Vasylkiv, 37 kilometer sør for Kyiv, der det pågår intense kamper, ifølge lokale myndigheter.

Zelenskyj sier natten var brutal, men maner til kamp.

– Vi kjemper for landet vårt, for friheten vår, fordi vi har rett til å gjøre det, sier presidenten i en uttalelse søndag. Han beskylder Russland for angrep på sivile mål, noe Russland avviser.

Russland hevder å ha tatt havneområder

Talsperson Igor Konasjenkov for det russiske forsvarsdepartementet sier russiske styrker har omringet byene Kherson ved Svartehavet og Berdjansk ved Azovhavet. Hvis Ukraina mister tilgangen til sine havner, vil det være et hardt slag for landets økonomi. I tillegg vil Russland få mulighet til å opprette en landkorridor til Krim-halvøya, som de annekterte i 2014.

Ifølge Konasjenkov har russiske styrker også tatt kontroll over en flybase nær Kherson. Ukrainske myndigheter har også meldt om kamper nær Odesa, Mykolaiv og flere andre steder.

annonse

I alt melder Russland å ha truffet nærmere 1.000 mål i Ukraina siden krigens start. De hevder å ha tatt 471 ukrainske soldater til fange, og å ha skutt ned åtte kampfly, sju helikoptre og elleve kampdroner. De hevder i tillegg å ha destruert ytterligere 28 fly på bakken, sammen med 223 stridsvogner og andre kampkjøretøy.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Konasjenkov oppgir ingen informasjon om tap på russisk side.

– Klare for samtaler

Parallelt med kampene hevdet Russland å være klare til å møte Ukraina for dialog, i Homjel Hviterussland. Zelenskyj svarte at han er åpen for samtaler, men ikke i Hviterussland.

I en samtale med Israels statsminister Naftali Bennett anklaget Putin ukrainerne for å kaste bort en mulighet for dialog gjennom å ikke møte forhandlingsdelegasjonen som ifølge ham står klar i Hviterussland.

Ukraina kalte dette «manipulasjon» og sier landet aldri har sagt seg villig til å forhandle i Hviterussland.

Stenger luftrommet

Samtidig fortsetter Ukrainas vestlige støttespillere å intensivere sanksjonsregimet mot Russland. Blant annet vil Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Tyskland stenge sine luftrom for russiske fly, i likhet med en rekke andre europeiske land. Dermed er luftrommet stengt for Russland i store deler av Europa.

Tidligere er det blant annet innført sanksjoner direkte mot Russlands president Vladimir Putin, og EU-kommisjonen har foreslått å utestenge Russland fra betalingssystemet Swift. Japan har sagt de vil støtte dette.

Zelenskyj ber verdenssamfunnet gå enda lenger og kaste Russland ut av FNs sikkerhetsråd.

Krigen driver stadig flere ukrainere på flukt, og FN melder at over 368.000 mennesker har forlatt landet.

Putin hevder han er klar til forhandlinger med Ukraina

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar