Truer med å ta penger og eiendom fra utlendinger i Russland

Resett.no
Dmitrij Medvedev, Russlands tidligere president og nå nestleder i Russlands sikkerhetsråd, 22. februar 2022. Pressebilde. Foto: Yekaterina Shtukina / Sputnik / AP / NTB

annonse

annonse

I harnisk etter sanksjoner.

Kreml er tilsynelatende opprørt over sanksjonene som blant annet USA, Storbritannia og EU har innført som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

Først ble flere hundre russiske politikere, militære og næringsliv, herunder en rekke selskaper i bank- og energisektoren, ilagt personlige sanksjoner.

annonse

Sanksjonene omfatter til og med Russlands president Vladimir Putin, foruten utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Les også: Krever visum-nekt etter Ukraina-invasjon: – Russere er ikke velkommen

Nå er det klart at Russland også, enten helt eller delvis, blir kastet ut av Swift, informasjons-systemet for internasjonale bankoverføringer.

Dermed blir det vanskelig, hvis ikke umulig å overføre penger til og fra Russland, herunder selv det å betale en vare med Visa eller Mastercard.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev, som nå er viseformann i presidentens sikkerhetsråd, har merket seg det som han kaller Vestens «trusler» om å beslaglegge russeres penger og eiendom utenlands.

Kreml kan svare med samme mynt, sier Medvedev.

– Med arrest av eiendelene til utlendinger og utenlandske selskaper i Russland basert på land. Og kanskje med nasjonalisering av eiendom til personer registrert i uvennlige jurisdiksjoner (borgere av uvennlige stater, red.anm.).

Det skriver Medvedev på sin profil på VKontakte, Russlands svar på Facebook, gjengitt av nyhetsbyrået Tass.

Tidligere har Medvedev fastslått at Putins «operasjon» i Ukraina vil fortsette frem til alle mål er oppnådd, uavhengig av sanksjoner.

Les også: Medvedev: Militæroperasjonen i Ukraina vil fortsette til tross for sanksjoner

Kreml er også misfornøyd med at Russlands medlemskap i Europarådet er blitt suspendert. Europarådet er en internasjonal organisasjon hvis formål er å beskytte og opprettholde menneskerettighetene, demokratiet og rettsstaten i vår verdensdel.

annonse

– Vi vil snart bestemme oss for våre neste skritt. De som innledet og støttet denne feilaktige avgjørelsen vil bære det fulle og hele ansvaret for at kontinentets felles legale og humanitære rom kollapser og de katastrofale konsekvensene som Europarådet før eller siden vil stå overfor, sier talskvinne Maria Zakharova i Russlands utenriksdepartement.

– Uten Russland vil Europarådet miste sin paneuropeiske identitet og til slutt sin begrunnelse for å eksistere, føyde Zakharova til.

Les også: Video: Russisk UD-talskvinne raser mot reporter

Deretter langet Zahkarova ut mot «det nasjonalistiske regimet» i Kyiv, og mener at Europarådet overser påståtte brudd på menneskerettighetene som Ukrainas regjering ifølge Kreml har gjort seg skyldig i.

Russland advarer om at landet er i stand til å slå tilbake mot og begrense skadene av alle sanksjoner fra Vesten. Dmitrij Peskov, som er president Vladimir Putins talsmann, sier de både har «mulighet» og «potensial».

– Vi har iverksatt umiddelbare tiltak for å avbøte skaden fra sanksjoner og forsikre oss om at alle økonomiske sektorer og systemer uhindret fortsetter å operere, uttalte Peskov på en pressekonferanse i Mokva lørdag.

Alle nyhetssaker om krigen: Invasjonen av Ukraina

Omfattende sanksjoner mot Russland – midlene til Putin og Lavrov fryses

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no