Tony Blair ble utnevnt til ridder – mot kraftige protester

Steigan.no

Skulle ha vært stilt for krigsforbryterdomstol. Overveldende flertall mot utnevnelsen.

Den britiske dronningen har slått tidligere statsminister Tony Blair til ridder av Hosebåndsordenen. Ordenen har mottoet Honi soit qui mal y pense, Skam over dem som tenker stygt om det. Medlemskapet i ordenen skal ikke overskride 25 medlemmer, så det er en «utsøkt» klubb Blair er havnet i. Men britene tenker veldig stygt om utnevnelsen, viser det seg.

En meningsmåling viser at bare 14% av britene støtter utnevnelsen, og ynkelige 3% er sterkt for den. Da Blair ble adlet var det 63% som var motstandere av det.

Ville brenne notatene

Tony Blairs forsvarsminister ble fortalt «at det var trygt» å brenne notater som sa at Irak-krigen kunne være lovstridig.

Denne påstanden kommer etter at mer enn 757.000 personer allerede har skrevet under på en underskriftskampanje for å frata tidligere Storbritannias tidligere statsminister hans nylig utnevnelse til ridder.

Kampanjen tar sikte på å nå en million underskrifter. Du kan være med her.

Anti-krigsdemonstranter anklager Blair for krigsforbrytelser da han sendte britiske tropper til Irak og Afghanistan i sin regjeringsperiode.

Aktivist Lindsey German som sto bak Stop the War Coalition sier at Blairs ridderskap var «et slag i ansiktet» mot folket i Irak og Afghanistan, og for alle de som protesterte mot USAs krig i Irak.

Underskriftskampanjen peker spesielt på at den tidligere statsministeren var «personlig ansvarlig for å være med på å ta livet av talløse uskyldige sivile liv, og av britiske tjenestemenn i forskjellige konflikter. For dette alene burde han vært anklaget for krigsforbrytelser».

Tidligere britiske forsvarsminister Geoff Hoon har påstått at i Tony Blairs regjeringstid beordret Downing Street ham til å brenne et hemmelig notat som sa at invasjonen av Irak kunne være ulovlig.

Påstanden, som kom fram først i 2016,, blir avvist av Blair som «tull» på den tiden, men som kom fram da Hoon nylig publiserte sine memoarer «See How They Run». Dette skriver Daily Mail.

I boken påstår Hoon at notatet ble levert av Blairs stabssjef Jonathan Powell i 2003, og at Hoons privatsekretær ble fortalt at «det var helt trygt» å ødelegge dette hemmelige lovlige rådet etter å ha lest det. Notatet var skrevet av riksadvokaten Lord Goldsmith,

Men Hoon gikk mot instruksen og bestemte seg for å låse det inn i en safe i Forsvarsdepartementet. 

i memoarene sine påstår han at dette notatet «antakelig fortsatt ligger der».

Irakkrigen og «the dodgy dossier»

Britiske Secret Service produserte det som er kalt «the dodgy dossier» med fullt av usanne påstander om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen. Dette ga Tony Blair en mulighet til å spinne løgner som la opp til krigen og ga påskudd for den krigen som faktisk kom, en krig som ikke bare ble katastrofal for Irak, men som også er blitt et nederlag for USA. Tony Blairs spinndoktor Alastair Campbell var sentral i denne kampanjen, som jo lyktes, i den forstand at den utløste en ødeleggende krig basert på løgn.

How Tony Blair and Jack Straw shaped the ‘dodgy dossier’ on the Iraq War

Tony Blair var også pådriver for krigen mot Serbia. John Pilger pekte på at Tony Blair minnet om Holocaust og forlangte aksjon mot «denne nye Hitler». Dette var rettferdiggjøringen av NATOs bombing, anført av Bill Clinton og Blair, som drepte hundrevis av sivile i på sykehus, i skoler, parker og TV-studioer og raserte Serbias økonomiske infrastruktur. 

Med en slik CV er det logisk at Blair får Hosebåndsordenen.

Les også: Rapport: Storbritanniens krig i Irak – Ställ Blair och Bush inför domstol!