Tjenestemann fra russisk etterretning overtar styringen i Kherson

Resett.no

Resett.no:

Russiske soldater vokter inngangen av et kraftverk i Kherson-regionen i mai. En russisk FSB-tjenestemann har nå tatt over styringen i regionen. Arkivfoto: AP / NTB

annonse

annonse

En tjenestemann fra den russiske etterretningstjenesten FSB overtar styringen av den russisk-okkuperte ukrainske Kherson-regionen.

Sergej Jelisejev, som hittil har vært visestatsminister i den russiske eksklaven Kaliningrad, «er blitt regjeringssjef i Kherson-regionen», ifølge leder for okkupasjonsadministrasjonen Vladimir Saldo.

Jelisejev er utdannet ved FSB-akademiet og har jobbet i de russiske sikkerhetstjenestene på forskjellige, uspesifiserte steder, opplyser NTB.

annonse

– Ukraina er for alltid fortid i Kherson. Russland er her for alltid, sier de russiske okkupasjonsmyndighetene på Telegram.

Kherson by, som ikke ligger langt fra russisk-okkuperte Krim, var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen og innføre rubel som betalingsmiddel.

45 prosent av befolkningen har flyktet til andre ukrainske områder.

Det meldes om en aktiv motstandsbevegelse, og det har vært flere attentater mot representanter for okkupasjonsstyrkene de siste ukene. Blant annet er flere russiske soldater og den russisk-innsatte visedirektøren for familie-, ungdoms- og idrettsforvaltningen, Dmitrij Savlutsjenko, drept, skriver NTB.

Okkupantene planlegger «folkeavstemning»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no