Største rentehopp i Storbritannia siden 1995

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Resett.no:

En gruppe mennesker utenfor den britiske sentralbanken i London torsdag. Sentralbanken spår at Storbritannia i løpet av året rammes av stagflasjon. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

annonse

annonse

Bank of England øker styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent. Det er den største økningen på 27 år.

De fleste økonomer hadde på forhånd forventet en renteøkning. Sentralbanksjef Andrew Bailey sa for to uker siden at sentralbanken ville «handle kraftfullt» hvis det dystre inflasjonsbildet vedvarte.

Nå forventer sentralbanken at inflasjonen vil øke til 13 prosent i løpet av året. I juli lå den årlige prisveksten på 9,4 prosent, som er det høyeste nivået på 40 år, skriver NTB.

annonse

Inflasjonen har steget til høye nivåer over store deler av verden. Årsakene er blant annet krigen i Ukraina, høy offentlig pengebruk under pandemien og «flaskehalser» i økonomien da samfunnet ble gjenåpnet.

Siden desember har Bank of England hevet renten fem ganger. Rentehoppet i dag er det første som har vært på mer enn 0,25 prosentpoeng.

Sentralbanken forventer stagflasjon

Sentralbanken tror at Storbritannia vil bli rammet av økonomisk nedgang mot slutten av året, og at dette blir starten på en resesjon som vil vare i over et år.

Denne kombinasjonen av høy inflasjon og fallende bruttonasjonalprodukt blir ofte omtalt som stagflasjon.

Slike situasjoner fører til et stort dilemma for sentralbanken. Økonomisk nedgang tilsier lavere renter. Men det vanligste våpenet mot høy inflasjon er høyere renter.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar