Steigan.no: Russisk omgruppering i Kharkov vil fremskynde slaget om Donbass

Steigan.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Steigan.no:

New York Times har avslørt at USA delte viktig etterretning med det ukrainske militæret og deltok i forberedelsen av sistnevntes nåværende «motoffensiv» nær Kharkov. Uansett Biden-administrasjonens motivasjoner for å offentliggjøre sin rolle i det vestlige medier feirer som en suksesshistorie – antagelig med et øye på innenrikspolitikken i Amerika – kan det være faktisk korrekt. Medielekkasjer setter de dramatiske hendelsene de siste 3-4 dagene i riktig perspektiv. 

Av M. K. Bhadrakumar.

Det er to måter å se på økningen fra det ukrainske militæret: den ene, Kiev har påført russerne et tungt nederlag og tvunget dem til å trekke seg tilbake, eller den amerikanske etterretningstjenesten fikk endelig nyss om den diskrete uttynningen av den russiske frontlinjen i Kharkov. som hadde pågått de siste ukene som en del av en større re-gruppering av militære formasjoner, og delte etterretningen med Kiev, som selvfølgelig handlet med glede på det. 

New York Times-rapporten bekrefter effektivt sistnevnte lesning av situasjonen, som har vært stoffet med hörensagen og hvisking så langt. 

Faktisk har det knapt vært noen kamp som sådan i Kharkov-regionen under denne ukrainske bølgen, og det russiske fokuset var, ikke overraskende, å trekke ut de gjenværende styrkene i frontlinjen under dekke av kraftig artilleriild. Den russiske operasjonen sørget for at det ikke ble noen betydelige skader. Den nye frontlinjen som ble stadig satt sammen de siste ukene (eller månedene) langs Oskol-elven har utkrystallisert seg. 

Tilbaketrekkingen fra Balakleysko-Izyum-retningen stammet fra den russiske militærkommandoens vurdering om at det ikke ville tjene noen nyttig hensikt å opprettholde en slik frontlinje. I mars, da russiske styrker fikk kontroll over Izyum, var antakelsen at det ville bidra til å sette i gang en operasjon fra nord mot Sloviansk by i Kramatorsk-distriktet i Donetsk-regionen. Men som det viste seg gjennom de siste 4 månedene, ga russerne tilsynelatende helt opp den ideen. 

Men det bør ikke herske tvil, kampen om Donbass er fortsatt prioritet nummer én for den russiske «militære spesialoperasjonen». Omplasseringen fra Balakleysko-Izyum-retningen vil nå betydelig styrke offensiven i Donbass i stedet for å svekke den, slik noen vestlige journalister spekulerer om. Forvirringen oppstår av den eldgamle legenden om at Izium er «porten» til Donbass og Svartehavet. Mens i dag, med moderne kommunikasjon, kan russiske forsyningslinjer til Donbass opprettholdes selv uten en slik «gateway» fra nord. 

For det andre er Izyum selv i en tett skogkledd region – noen kaller den Sherwood-skogen – i vest der de ukrainske styrkene hadde forskanset seg og den russiske tilstedeværelsen hadde blitt angrepet tidligere også. Enkelt sagt, fortsatt okkupasjon av Izyum ville bare være et tap av arbeidskraft. 

Når det er sagt, har optikken til hendelsene i Balakleysko-Izyum-retningen utløst en bølge av kritikk i Russland selv om udugelig feilhåndtering av militærkommandoen, og noe av det var til og med rettet mot president Putin selv. Militærkommandoen kommer under press for å vise «resultater» i Donbass-kampanjen.  Det er nok å si at det kan tenkes litt om også på den russiske  strategien så langt for å være altfor avhengig av militsgrupper for å gjøre tunge løfter i stedet for vanlige tropper fra de væpnede styrkene.

I virkeligheten har Kharkov-regionen stort sett vært et sideshow så langt. Det faktum at det ikke er planer om å holde noen folkeavstemning i Kharkov – i motsetning til i Kherson og Zaporozjia i sør tidlig i september (som nå er utsatt) – taler for seg selv. 

Naturligvis vil forrige ukes hendelser i Balakleysko-Izyum-retningen komme som en stor moralsk booster for de ukrainske væpnede styrkene. Dette vil få konsekvenser for fremtiden. For det første vil Kiev ikke ha noen som helst lyst til fredssamtaler. Den dundrende uttalelsen fra Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov på søndag setter terskelen for krigerskhet: «Kiev er klar for forhandlinger etter tilbaketrekking [av Russland] fra alle territorier i Ukraina – innenfor grensene for 1. desember 1991. Det er ikke flere alternativer for ’24. februar’ for Ukraina.» 

Det vil si at planene til kommandoen til de væpnede styrkene i Ukraina er å fullstendig «frigjøre» alle «okkuperte» territorier, inkludert Donbass og Krim, og intet mindre! Interessant nok reagerte Reznikov på en uttalelse fra Russlands utenriksminister Sergey Lavrov om at Moskva ikke avviser forhandlinger med Ukraina, men ytterligere forsinkelser i fredssamtalene fra Kiev vil komplisere muligheten for å komme til en avtale. 

Ifølge sekretæren for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd Danilov, vurderer Kiev allerede alternativer for å akseptere Russlands kapitulasjon, i tillegg til å dele det inn i flere fine små stater! Et slikt nivå av galskap og krigshysteri vil gjøre ting ekstremt vanskelig for Biden-administrasjonen å videreføre de begynnende tegnene på moderasjon og realisme som piplet fram til overflaten i USAs utenriksminister Antony Blinkens retorikk under hans besøk i Kiev sist fredag.

Blinken reagerte forsiktig på spørsmål fra det reisende mediepartiet om den ukrainske «motoffensiven». Han sa : «Ja, vi fikk en omfattende oppdatering om motoffensiven … det er veldig tidlig, men vi ser tydelige og reelle fremskritt på bakken, spesielt i området rundt Kherson, men også noen interessante utviklinger i Donbass i øst. Men igjen, det er veldig tidlig.» 

Tidligere i Kiev svarte ikke Blinken på president Zelenskys utfordringer under deres felles medieopptreden om at han anså USAs støtte for å være «en garanti for muligheten for å returnere våre territorier, våre landområder». 

General Mark Milley, USAs formann for Joint Chiefs of Staff, var også merkbart forsiktig med hensyn til den ukrainske motoffensiven i sine kommentarer lørdag i et intervju med National Public Radio . Generalen sa at det gjenstår å se hva som skjer de neste ukene. «Det er en veldig, veldig vanskelig oppgave ukrainerne påtar seg – å kombinere deres krenkelser med manøver,» sa generalen. 

Mens omgrupperingen av tropper i Kharkov-regionen vil gjøre det mulig for de russiske styrkene å konsentrere oppmerksomheten om å etablere full kontroll over territoriet til Donetsk, er det ikke som om militærkommandoen har vendt Kharkov ryggen.

Det russiske forsvarsdepartementet uttalte mandag at russiske romfartsstyrker, missiltropper og artilleri «fortsatte å gjennomføre høypresisjonsangrep» mot de ukrainske enhetene og reservestyrkene i Kharkov-regionen. De ukrainske styrkene som pleide å være i godt befestede posisjoner i den skogkledde regionen, har nå gått ut i det fri og er mål for intense luft-, missil- og artilleriangrep. 

Den russiske MOD uttalte lørdag at mer enn 2000 ukrainske soldater ble drept nær Balakleya og Izyum bare i løpet av de tre foregående dagene. Helt sikkert ville noen tusen flere tropper også blitt skadet. Tatt i betraktning at en 15000-sterk ukrainsk styrke anslås å være involvert i hele Kharkov-operasjonen, er det et veldig stort tap. Over tid kan Kiev ha lite å feire. 


Denne artikkelen av M. K. Bhadrakumar ble først publisert på bloggen hans: Russian regrouping in Kharkov will speed up Battle of Donbass

Les artikkelen direkte på Steigan

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar