Sender to krigsskip til Taiwanstredet

Resett.no

Resett.no:

USS «Chancellorsville» (CG 62). Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Ryan J. Batchelder / U.S. Navy / AP / NTB

annonse

annonse

Gjennomseilingen «demonstrerer USAs forpliktelse til en fri og åpen» stillehavsregion, uttaler U.S. Navy.

På kjent vis reagerte Beijing med hissighet og jammer da Nancy Pelosi, speaker i Representantenes Hus, 2. august gjestet Taiwan, en suveren stat som imidlertid ikke anerkjennes som sådan av FN.

Som svar innledet Beijing en ukelang militærøvelse i havet og luften rundt Taiwan. Beijing mener at øya tilhører Kina, mens Taiwans regjering – i alle fall offisielt – gjør krav på hele Fastlands-Kina.

annonse

Verdenssamfunnet frykter at Kinas leder Xi Jinping planlegger øyas tvungne gjenforening med fastlandet enten innen Folkets frigjøringshærs hundreårsjubileum i 2027 eller før han selv trer av som leder.

Les også: CIA-sjef: Bare spørsmål om tid før Kina invaderer Taiwan

Nå har Det hvite hus, i det som oppfattes som et svar på Kinas militærøvelse rundt Taiwan, sendt to krigsskip inn i Taiwanstredet, som skiller Taiwan og Fastlands-Kina. Skipene holdt seg vel å merke i internasjonalt farvann.

Focus Online kaller gjennomseilingen for «Bidens neste eskaleringsnivå». Frankrike og Tyskland har også sendt skip gjennom stredet.

U.S. Navy uttaler at gjennomseilingen «demonstrerer USAs forpliktelse til en fri og åpen» stillehavsregion, skriver NTB.

UD til Resett: – Norsk «ett Kina-politikk» ligger fast (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no