Rundt 900 piloter truer med streik før fellesferien

Resett.no

Resett.no:

annonse

Rundt 45.000 reisende blir berørt hvis SAS blir rammet av streik før fellesferien, men selskapet har to uker på seg til å bli enige med pilotene i årets lønnsoppgjør.

De innledende kartleggingene i meklingsprosessen starter i Sverige i ettermiddag. De svenske meklerne skal først møte arbeidsgiverne i SAS-hovedkontoret i Stockholm i dag,  for deretter å møte arbeidstakerorganisasjonene, enten i dag eller i morgen, ifølge sjefjurist Per Ewaldsson i Medlingsinstitutet.

Partene har frist på seg til midnatt natt til 29. juni med å bli enige. Om meklingen ikke fører frem, er rundt 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark klare til å legge ned arbeidet. En streik kan komme til å ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig, ifølge nyhetsbyrået TT.

annonse

1,5 milliarder i underskudd andre kvartal
Formelt er det tariffavtalene til pilotene som er oppe til revidering og som partene skal prøve å bli enige om, men den pågående restruktureringsprosessen vil etter det NTB forstår kunne ha innvirkning på tematikken som ligger på meklingsbordet.

SAS gikk med et underskudd på halvannen milliard kroner i andre kvartal og selskapet har lagt frem en plan for omfattende endringer i både selskapsstrukturen og for gjelden. Om forhandlingene med kreditorene lykkes, vil SAS forsøke å hente inntil 9,5 milliarder svenske kroner i frisk egenkapital.

Ifølge pilotforeningen har pilotene gått med på innsparingstiltak som utgjør 25 prosents besparelse. Til gjengjeld vil de ha en forsikring om at det er deres medlemmer som får de nye arbeidsplassene som skal fylles i datterselskapene SAS Link og SAS Connect.

En pilotstreik vil sette hele flyselskapets fremtid i spill, svarte SAS da streikevarselet ble kunngjort i forrige uke.

Kvinne (41) dømt for grov omsorgssvikt (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no