Rapport om vold i Oslo-skolene: Kun 26 av 362 alvorlige volds- og trusselhendelser ble politianmeldt

Resett.no

annonse

362 av de registrerte volds- og trusselhendelsene i Oslo-skolene i fjor ble karakterisert som svært alvorlige. Tallene fremkommer av Utdanningsetatens årsrapport for vold og trusselhendelser mot ansatte for 2021.

Antallet skoler som har registrert én eller flere voldshendelser, har økt fra 107 i 2019 til 134 i fjor, skriver Dagsavisen. Det totale antallet saker som ble regnet som svært alvorlige, økte fra 289 i 2020 til 362 i fjor. I 2019 var det 592 slike hendelser.

21 av voldshendelsene ble meldt til Arbeidstilsynet, mens 26 av dem ble politianmeldt. I rapporten hevder Utdanningsetaten at de fleste av elevene som er involvert i hendelsene er i alderen 6–12 år. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen sier tallene for fjoråret bekrefter bildet fra tidligere.

annonse

– De fleste hendelser er i spesialskoler og spesialgrupper og utføres av de yngste elevene. Dette gir oss viktig innsikt i hverdagen til våre ansatte, når vi som arbeidsgiver jobber for et trygt og godt arbeidsmiljø, sier hun til Dagsavisen.

– Det er god grunn til å tro at det er underrapportering
Hovedverneombud Dag Martin Vikheim i Utdanningsetaten mener tallene i virkeligheten er høyere.

– De ansatte jeg snakker med, forteller om mange alvorlige hendelser, og det er god grunn til å tro at det er underrapportering. På videregående skole er det bare rapportert om to svært alvorlige hendelser i hele 2021 – da er det grunn til å spørre seg om det stemmer med virkeligheten. Dette bør undersøkes nærmere, og vi trenger et rapporteringssystem som er enkelt nok til at de ansatte kan bruke det i hverdagen, sier Vikheim til Dagsavisen.

Venstre snudde og sikret voldsutsatt lærer 350.000 kroner i erstatning

Fengslinger i Oslo tinghus (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no