New Zealand slipper inn verden fra oktober

document.no

New Zealand åpner grensa helt for reisende fra resten av verden fra oktober, kunngjorde statsminister Jacinda Ardern torsdag.

Grensa har siden mars 2020 vært stengt for alle som ikke er fastboende eller statsborgere, med noen unntak. Nå venter en trinnvis internasjonal gjenåpning.

– Det er på tide å røre på seg igjen. Familier og venner må gjenforenes, næringslivet vårt må få vokse og eksportørene må få reise for å knytte nye kontakter, sa statsminister Jacinda Ardern da planen ble lagt fram.

Karantenereglene endres fra 27. februar, da vaksinerte tilreisende ikke lenger må inn i myndighetenes statlige karantenefasiliteter MIQ, men heller må isolere seg hjemme i opptil ti dager. Uvaksinerte må fortsatt gå gjennom MIQ.

Disse endringene vil tre i kraft for tilreisende fra utlandet så snart de får tillatelse til å dra inn i landet. Fra juli får tilreisende fra land med visaunntak, som Australia, USA og Storbritannia, innpass, før resten av verden følger etter i oktober.

Trøbbel med hjemreise

Selv om newzealendere allerede teknisk sett har tillatelse til å dra hjem, har mange blitt hindret av mangel på MIQ-plasser. Det har vært tallrike saker i landets medier om fullvaksinerte statsborgere som har sittet fast i utlandet mens nære og kjære har dødd eller fått barn.

Ardern sier det ikke finnes tvil i at systemet har vært noe av det vanskeligste med pandemien.

– Lidelsen på grunn av MIQ har vært både ekte og hjerteskjærende, men valget om å ta det i bruk har unektelig reddet liv, sa hun.

Utsatt to ganger

Ardern har vært under press for å lempe på smitteverntiltakene i landet, som nesten har vært uendret siden pandemien brøt ut for nesten to år siden. Hun sier at New Zealands høye vaksinasjonsgrad og sterke smitteverntiltak gjør at landet nå kan koble seg på verden igjen.

Regjeringen har allerede lagt fram to planer for gjenåpningen, men disse har blitt utsatt, først av deltavarianten og deretter omikronvarianten.

Blant New Zealands 5 millioner innbyggere er det kun registrert rundt 17.000 koronatilfeller og 53 dødsfall blant covid-pasienter siden pandemien brøt ut.

Les også:

New Zealand nekter gravid journalist å reise hjem, Taliban tilbyr hjelp

Kjøp Kents bok her!

Les artikkelen direkte på Dokument