Nationen.no: For alt vi er

Nationen.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Nationen.no:

Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for avisa Nationens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør svarer for innholdet.

Våre nordiske naboer i øst har revurdert sitt forhold til Nato. Fra å stå utenfor den nordatlantiske forsvarspakten har de to landene på forholdsvis kort tid landet på å søke om medlemskap.

Årsaken er selvsagt den aggressive krigføringen som det russiske Putin-regimet fører i det alliansefrie Ukraina. Svensker og finner tror ikke lenger at utenforskap best beskytter dem mot russisk aggresjon.

Nesten alle Nato-land ønsker Sverige og Finland velkommen i alliansen. Nato-landet Tyrkia bremser.

Den tyrkiske president Recep Tayyip Erdogan har stilt som betingelse for å si ja til Sverige at svenskene utleverer personer Tyrkia oppfatter som kurdiske terrorister til Tyrkia.

I forrige uke steg temperaturen, da en dokke som framstilte den tyrkiske presidenten ble hengt opp, opp ned foran den svenske Riksdagen.

Nå har den høyreekstreme danske aksjonisten Rasmus Paludan kastet bensin på konflikten. Lørdag brente han et eksemplar av koranen foran Tyrkias ambassade i Stockholm.

Den tyrkiske presidenten reagerte umiddelbart mot brenningen, som han mener fremmer islamofobi. Deretter kom oppskriftsmessige demonstrasjoner mot Sverige, med brenning av det svenske flagget, i flere tyrkiske byer.

Den svenske forsvarsministeren skulle ha besøkt Tyrkia denne uka, men besøket er avlyst. Flere tyrkiske partier sier nå at det er uaktuelt å akseptere Sveriges Nato-søknad.

– Angrep på hellige verdier er moderne barbari, hevder en talsperson for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Det er utvilsomt slik at den plumpe og fornærmende koranbrenningen til Rasmus Paludan kommer fra ytringenes bunnsjikt. Men den er fortsatt en ytring, som omfattes av ytringsfriheten.

Ytringsfrihet er sivilisasjon. Nato forsvarer ikke bare medlemslandenes territorium, men de verdiene som finnes her. “For alt vi er”, som det heter hos det norske forsvaret.

Den svenske statsministeren, Ulf Kristersson fra Moderaterna, reagerte etter vårt skjønn riktig på koranbrenningen lørdag, da han uttrykte sympati overfor muslimer som reagerer på brenningen.

“Å brenne bøker som er hellige for mange er en dypt respektløs handling” meldte statsministeren. Samtidig understreker han at ytringsfrihet er en fundamental del av demokratiet.

Svært få lot seg lokke til å demonstrere mot koran-brenningen i Sveriges hovedstad. Det viser at ytringsfriheten ikke fungerer som en trussel mot religionsfrihet, og dermed heller ikke muslimers trosfrihet.

Praktisering av ytringsfrihet har lite og ingenting i en søknadvurdering i en forsvarspakt å gjøre. Tyrkia må ikke få lov til å stanse den viktige prosessen som leder til at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato.

Les artikkelen direkte på Nationen

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar