Mor dømt for dobbeltdrap vil ha ny runde om tilregnelighet

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

annonse

annonse

Moren som drepte sønnene sine i Lørenskog i 2020 kan ikke akseptere at tingretten fant henne tilregnelig. Tirsdag starter ankesaken i lagmannsretten.

Den 37 år gamle kvinnen, som har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden drapene i juli 2020, uttrykte fra første stund at hun var uenig med dommen som Romerike og Glåmdal tingrett avga 10. juni fjor.

Hun framsto som svært preget og ustabil under hovedforhandlingen i tingretten. Da dommen falt, fant hun det vanskelig å akseptere at tingretten mente hun var fullt ut tilregnelig og ansvarlig for drapene på sine egne barn.

annonse

– Hun ønsker lagmannsrettens vurdering av tilregnelighetsspørsmålet, sier kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til NTB.

Det er satt av fem dager til behandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

21 år fengsel

I juni i fjor ble kvinnen dømt til 21 års fengsel etter at retten fant henne skyldig i å ha drept sine to sønner på ett og sju år med overlegg. Hun ble også dømt for å begått underslag mot den ene sønnen og for å uriktig å ha lagt skylden for drapene på eksmannen.

Under rettssaken sa statsadvokat Ane Evang at motivet for drapene var at tiltalte ville hindre at barna skulle leve videre med eksmannen og hans nye kjæreste, etter at hun selv tok sitt eget liv.

Hun trakk fram at drapene fremsto som planlagte, at den ene sønnen var gitt et bedøvende legemiddel og at drapshandlingene tok lang tid.

Hevdet psykose

I tingretten mente kvinnen at hun måtte ha vært psykotisk da drapene på de to guttene skjedde og derfor burde blitt dømt som utilregnelig.

– Det var tre personer som så henne den dagen og som har sagt at de har oppfattet henne som psykotisk. Hun er selv ingen lege eller psykiater, men handlingen er så ubegripelig og vanskelig å forstå at hun mener hun må ha vært psykotisk, sa Lærum til NTB etter anken var innlevert i juni i fjor.

Kvinnen har helt siden hun ble funnet inne i den røykfylte leiligheten på Skårer i Lørenskog om morgenen den 19. juli i fjor, vært innlagt på psykiatrisk sykehus, etter hvert som erstatning for varetektsfengsel, på grunn av akutt selvmordsfare. Det la ikke retten vekt på i sin vurdering av saken.

– Retten er ikke i tvil om at dette er et oppriktig ønske, og at hun nå ikke ser mulighet for videre liv. Dette vil likevel ikke virke formildende i straffutmålingen. skrev tingretten.

Fakta om barnedrapene i Lørenskog

* 19. juli 2020: To brødre på ett og sju år blir funnet døde i en røykfylt leilighet på Skårer i Lørenskog. Den 37 år gamle moren blir funnet kritisk skadd. Dagen etter opplyser politiet at kvinnen er siktet for drap.

annonse

* 9. april 2021: Kvinnen tiltales for å ha kvalt sønnene og for å ha gitt politiet uriktige opplysninger slik at eksmannen feilaktig ble siktet for drap på barna og mishandling av henne. Hun ble også tiltalt for underslag av 115.000 kroner fra den eldste sønnens bankkonto, en overføring hun gjennomførte samme kveld som drapene skjedde.

* Sakkyndige som har undersøkt kvinnen, har slått fast at hun var tilregnelig på tidspunktet for drapene.

* Under rettssaken i Romerike og Glåmdal tingrett hevdet kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, at klienten ikke kan ha vært tilregnelig, og la derfor ned påstand om frifinnelse.

* 10. juni 2021: Kvinnen ble dømt som tilregnelig til 21 års fengsel i tråd med statsadvokat Ane Evangs påstand.

* 25. januar 2022: Ankesaken starter i Eidsivating lagmannsrett på Eidsvoll. Det er satt av fem dager til saken.

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar