Mener FNs menneskerettighets-sjef ble ført bak lyset i Kina

Resett.no

Resett.no:

FNs høykommisjonær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet. Foto: Martial Trezzini/ Pool/ REUTERS

annonse

annonse

Kritikken kommer fra flere hold mot FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet etter hennes besøk i Xinjiang-provinsen i Kina.

USAs utenriksminister Antony Blinken frykter at Bachelet ble ført bak lyset under besøket, og at kinesiske myndigheter sørget for at hun ikke fikk se hvilke forhold den muslimske minoriteten i Xinjiang lever under.

Det hevdes at rundt en million mennesker fra den muslimske folkegruppen uigurer sitter i omskoleringsleire, av noe omtalt som rene konsentrasjonsleire hvor det pågår tortur. Barn blir separeret fra sine foreldre.

annonse

Les også: Kinesisk detektiv i eksil avslører omfanget av tortur mot uigurer: – Noen er psykopater

«USA er fortsatt bekymret for FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet og hennes teams besøk til Folkerepublikken Kina (PRC) og Kinas innsats for å begrense og manipulere hennes besøk,» sa Blinken i en uttalelse lørdag.

«Vi er bekymret for betingelsene som myndighetene i Beijing påla besøket, ikke muliggjorde en fullstendig og uavhengig vurdering av menneskerettighetsmiljøet i Kina, inkludert i Xinjiang, der folkemord og forbrytelser mot menneskeheten pågår,» fortsatte han.

Artikkelen fortsetter.

Kritikere mener Michelle Bachelet (til venstre) lar seg bruke av Kina, her ved utenriksminister Wang Yi, til å stile landets menneskerettspraksis i et bedre lys. Foto: Deng Hua / Xinhua / AP / NTB

Lederen i Human Rights Watch, Kenneth Roth, mener også at Bachelet ble offer for manipulasjon fra kinesiske myndigheter.

– FNs menneskerettssjef synes å tro at hun er så overbevisende at hennes stille samtale på bakrommet vil få Beijing til å lette på undertrykkelsen, tvitrer han.

Hvitvasker

– Beijing vil mer enn gjerne ha slike private samtaler med henne helt til hun blir blå i ansiktet, men de vil bare gjøre noe som følge av offentlig press, skriver Roth.

Eksilorganisasjonen World Uyghur Congress misliker også Bachelets Kina-besøk.

– Besøket var en propagandamulighet for Kina som kunne hvitvaske sine forbrytelser mot menneskeheten og folkemordet mot uigurene, heter det i en uttalelse fra dem.

Pliktforsømmelse

– En katastrofal pliktforsømmelse, skriver Luke de Pulford i organisasjonen Arise, som kjemper mot slaveri verden over.

annonse

Bachelet avviser kritikken og viser til at det er viktig å ha dialog med kinesiske myndigheter, skriver NTB.

FNs menneskerettssjef sa gså at kinesiske myndigheter forsikret henne om at sentrene for såkalt omskolering av den muslimske minoriteten i Xinjiang-provinsen, som av menneskerettsorganisasjoner karakteriseres som arbeidsleirer, nå «er avviklet».

Kina tar grep for å holde antall muslimske fødsler nede

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no