– Lukter ikke bra

Steigan.no

Jens Stoltenberg diskuterte jobben som sjef for Norges Bank med oljefondssjefen på privat middag. Verten var en nær venn av Jonas Gahr Støre.

Middagen fant sted 3. januar 2021 hjemme hos næringslivsmannen Knut Brundtland.

Der deltok Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland selv, samt en del nære familiemedlemmer av de tre.

Det skriver Aftenposten søndag kveld. Avisa får bekreftet opplysningene fra Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen.

Privat middag

Brundtland er en nær venn av både Stoltenberg og Støre. Han er sønn av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Han er styreleder i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Brundtland var en av deltagerne på det seminaret Tangen arrangerte i USA høsten 2019. Det ble rabalder om seminaret da VG fortalte om det like etter at Tangen hadde fått jobben i Oljefondet.

Les: Sanner hyret inn samme advokatfirma som bisto Nicolai Tangen

Børsen/Dagbladet skriver:

På den private middagen var også oljefondssjef Nicolai Tangen. Stillingen som ny sentralbanksjef var tema under middagen, bekrefter Stoltenberg gjennom sin rådgiver.

«Stillingen som sjef i Norges Bank ble nevnt på middagen den 3. januar», skriver Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen i en SMS til Aftenposten.

Dette er ikke den eneste gangen han har diskutert stillingen med Tangen.

Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen opplyser i en SMS til Aftenposten:

«Stoltenberg møtte Tangen på et fly til New York på vei til FNs generalforsamling i september i fjor. Da hadde de to en samtale, hvor stillingen som sentralbanksjef var ett av temaene».

Rotevatn: – Dette lukter ikke bra

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Venstre Sveinung Rotevatn reagerer sterkt på nyheten.

– Stoltenbergs kandidatur er problematisk nok i seg selv. Når det kommer fram at «noen har snakket sammen» ser saken enda verre ut, sier Rotevatn til Dagbladet.

– Jeg forventer at Jonas Gahr Støre umiddelbart svarer på om han har diskutert Stoltenbergs kandidatur med Knut Brundtland. Støre har formelt meldt seg inhabil i behandlingen av ansettelsen fordiS Stoltenberg står han personlig altfor nær. Da må vi ha klarert om det har blitt sendt uformelle signaler til Stoltenberg via mellommenn.

– Noen har spist middag sammen

Politisk redaktør i Aftenposten Kjetil B. Alstadheim har en svært syrlig kommentar i avisa der han går mer inn på det spillet som middagsselskapet hos Brundtland er en del av.

«Brundtland er en del av Happen-gjengen. Det er navnet på en liten gjeng vestkantgutter. Blant dem er Jonas Gahr Støre, som nå er statsminister. Gjengen ble omtalt i boken «Jonas» av Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin. Støre deltok på hyttetur i Happen-gjengen sammen med Brundtland første gang som 19-åring.

Senere jobbet Støre for Brundtlands mor, altså Gro, i flere år. Først ved Statsministerens kontor. Så i Verdens helseorganisasjon.

Vennskapet med Knut Brundtland har kommet til nytte for Støre. Da han i 2017 hadde rotet seg inn i et omstridt eiendomsprosjekt, hjalp Brundtland ham med å forhandle seg ut. Med gevinst for Støre. Brundtland tok ikke betalt for jobben. Det var en vennetjeneste

Stemmen fra Brussel

«Stoltenbergs forbindelser til Støre er godt kjent. Det er likevel interessant å lese en del av det som kommer frem i boken «Tillitsmannen» av Hege Ulstein om Martin Kolberg.

Stoltenberg passet på å få Støre inn i partiets sentralstyre. Senere forsøkte Stoltenberg å få Støre inn som parlamentarisk leder. Kolberg oppfattet at det var en del av «statsministerskolen» for Støre. Det ble ikke noe av. I stedet skiftet Støre post fra utenriksminister til helseminister.»

Typisk norsk å være habil

I gamle dager het det i Arbeiderpartiet: «Noen har snakka sammen,» når ting ble avgjort på kammerset uten at folk flest fikk noe innsyn i det som skjedde. Og slik er det tydeligvis fortsatt.

Det bildet man ønsker å tegne av Norge er at vi er et ukorrupt land der alt går redelig og korrekt for seg.

Men sannheten er at Norge er som Italia, bare kaldere.

Les også: Har Nicolai Tangen bestukket seg til jobben som direktør for Oljefondet?