Kraftig økning i antall søknader om pasientskadeerstatning

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

annonse

Tall fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) viser at det var en kraftig økning i antall søknader om pasientskadeerstatning på grunn av pandemien i fjor.

Den kraftige veksten på 15 prosent i antall søknader om pasientskadeerstatning skyldes i all hovedsak søknader om erstatning etter koronasmitte og -vaksine og Norsk pasientskadeerstatning (NPE) opplyser at disse søknadene utgjør til sammen 674 saker.

NPE mottok 6.550 nye søknader om erstatning i 2021, mot 5.696 i 2020. De fleste av sakene, snaue 1500,  handler om feilbehandling i muskel og skjelett. Sakene gjelder for eksempel behandling av brudd, innsetting av proteser og ryggoperasjoner. Etter saker knyttet til ortopedisk behandling, er det flest søknader etter behandling og diagnostisering av svulster/kreft og psykiske lidelser, i tillegg til tannskader.

annonse

Det ble utbetalt en drøy milliard kroner i erstatninger i 2021.

Erstatningen dekker først og fremst det økonomiske tapet som skyldes pasientskaden, for eksempel inntektstap og utgifter til legebehandling, medisiner og transport. Den dekker også utgifter til begravelse og tap av forsørger ved dødsfall som følge av feilbehandling. I endel tilfeller gis såkalt menerstatning i tillegg til erstatning for økonomisk tap. Det gjelder i tilfeller der erstatningssøker har fått en varig og betydelig pasientskade som innebærer redusert livskvalitet.

– Det er fjerde året på rad at utbetalingene overstiger en milliard. Penger kan ikke erstatte tapet av et liv eller gi bedre helse, men det kan bidra til å gi økt livskvalitet for pasienter som har opplevd å få skader etter feilbehandling, sier direktør i NPE Rolf Gunnar Jørstad i en kommentar.

Det ble gitt medhold i 1.711 av søknadene, mens 3.433 ble avslått.

Her finner du nøkkeltall i pasientskadesakene: mottatte saker og vedtak/utbetalinger fordelt på behandlingssted og medisinske områder.

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar