Kontrollkomiteen: Stortinget kan kreve innsyn i alle regjeringens dokumenter

document.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har vedtatt at regjeringen må gi de folkevalgte innsyn i alle dokumenter som Stortinget formelt ber om.

Det gjelder også interne og hemmelige regjeringsnotater. Vedtaket avklarer en årelang dragkamp, skriver VG.

– Komiteen slår nå enstemmig fast at Stortinget med vedtak i plenum kan be regjeringen om å utlevere ethvert dokument til Stortinget. Jeg er veldig glad for at alle partiene i komiteen står samlet om dette, sier Lubna Jaffery (Ap), første nestleder i komiteen, til avisen.

Stortinget har etter Grunnloven rett til innsyn, men striden har stått om hvorvidt den også bør gjelde for de hemmelige regjeringsnotatene, som er den enkelte regjerings eiendom.

Vedtaket i kontrollkomiteen åpne nå for innsyn i regjeringsinterne dokument, som regjeringsnotater og embetsverkets faglige vurderinger, i tillegg til embetsverkets dokumenter, som er interne etter offentlighetsloven.

Komitéleder Peter Frølich (H) understreker at terskelen er skyhøy og at det bare er i ekstraordinære tilfeller at Stortinget kunne bruke denne hjemmelen.

– Det vil være et enormt inngrep i en regjerings innerste organ. Jeg kan bare se for meg tilfeller der man står overfor en stor skandale, kanskje opp til riksretts-nivå, sier han.

Les også:

Undergraver demokratiske prinsipper med vitende og vilje

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Les artikkelen direkte på Dokument

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar