Kina hamstrer matkorn

Steigan.no

Over halvparten av verdens mais, ris og hvete er nå i strategiske lagre i Kina, melder Nikkei Asia.

COFCO Group, en stor kinesisk statseid matprosessor, driver en av Kinas største matlagrebaser, ved havna i Dalian, i den nordøstlige delen av landet. Den lagrer bønner og korn samlet fra inn- og utland i 310 enorme siloer. Derfra tar forsyningene veien gjennom Kina via jernbane og sjø.

Kina opprettholder matlagrene sine på et «historisk høyt nivå», sa Qin Yuyun, leder for kornreserver ved National Food and Strategic Reserves Administration, til journalister i november. «Hvetelagrene våre kan møte etterspørselen i halvannet år. Det er ikke noe problem med tilgangen på mat.»

Ifølge data fra det amerikanske landbruksdepartementet, forventes Kina å ha 69 % av verdens maisreserver i første halvdel av avlingsåret 2022, 60 % av risen og 51 % av hveten.

Kinas hamstring av matkorn er en av faktorene som fører til økning av kornprisene.

I sine taler understreker Kinas president Xi Jinping stadig betydninga av matvaresikkerhet. Kina har opplevd sult mange ganger i sin historie og ønsker ikke å oppleve det igjen.

FAOs matvareindeks forsetter å stige, raskt og dramatisk.

Kina vil møte internasjonal kritikk for å drive opp kornprisene på grunn av hamstring. På den andre sida kan man også spørre seg hva det er Kina har skjønt som mange andre land ikke har fått med seg? Det er åpenbart at verden er på vei inn i ei alvorlig matvarekrise. Hvorfor har ikke et land som Norge strategiske kornlagre? Erna Solberg sa alltid kategorisk nei til å gjenoppbygge kornlagre i Norge.