Kan man stole på at Jonas Gahr Støre snakker sant?

Steigan.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

«Statsministeren sa tydelig fra til NTB at han ikke hadde snakket med sin gode venn Jens Stoltenberg om stillingen som sentralbanksjef. Men det hadde han», skriver Erik Waatland i M24.

Jens Stoltenbergs kandidatur til jobben som sentralbanksjef har alt: Kjendisfaktor, makt, kjønnskamp, spekulasjoner om habilitet og en rekke spørsmål om det kan ha vært kameraderi inn i bildet.

NTB-journalist Johan Falnes spurte Jonas Gahr Støre 16. desember om Gahr Støre hadde snakket med Stoltenberg om jobben, så foregikk intervjuet ordrett: Høyre overrepresentert på Politisk kvarter. Det får Arbeiderpartiet til å reagere

– Har du diskutert stillingen som sentralbanksjef med Jens?

– Nei.

– Nei. Så dere har aldri hatt noen samtale om det?

– Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det.

Så det var altså ingen kontakt mellom Gahr Støre og Stoltenberg om jobben. Eller var det det? Vi får nemlig vite det motsatte i et TV 2-intervju mandag.

Der forteller jo statsministeren at Stoltenberg informerte han 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef:

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet».

Men så snakker NTB med Støre og de skriver:

«Støre presiserer nå at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale».

Waatland har rimeligvis svært store problemer med å få disse uttalelsene til å henge sammen. Har Støre snakket med Stoltenberg om banksjefjobben eller har han ikke?

«En spade er en spade og en samtale er en samtale, statsminister.

Kan vi journalister stole på at du snakker sant til oss?»

Jens Stoltenberg diskuterte jobben som sjef for Norges Bank med oljefondssjefen på privat middag. Verten var en nær venn av Jonas Gahr Støre.

Middagen fant sted 3. januar 2021 hjemme hos næringslivsmannen Knut Brundtland.

Der deltok Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, oljefondssjef Nicolai Tangen, Knut Brundtland selv, samt en del nære familiemedlemmer av de tre.

Det skriver Aftenposten søndag kveld. Avisa får bekreftet opplysningene fra Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen.

Børsen/Dagbladet skriver:

På den private middagen var også oljefondssjef Nicolai Tangen. Stillingen som ny sentralbanksjef var tema under middagen, bekrefter Stoltenberg gjennom sin rådgiver.

«Stillingen som sjef i Norges Bank ble nevnt på middagen den 3. januar», skriver Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen i en SMS til Aftenposten.

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Venstre Sveinung Rotevatn reagerer sterkt på nyheten.

– Stoltenbergs kandidatur er problematisk nok i seg selv. Når det kommer fram at «noen har snakket sammen» ser saken enda verre ut, sier Rotevatn til Dagbladet.

– Jeg forventer at Jonas Gahr Støre umiddelbart svarer på om han har diskutert Stoltenbergs kandidatur med Knut Brundtland. Støre har formelt meldt seg inhabil i behandlingen av ansettelsen fordiS Stoltenberg står han personlig altfor nær. Da må vi ha klarert om det har blitt sendt uformelle signaler til Stoltenberg via mellommenn.

Les: – Lukter ikke bra

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar