IS-kvinnen Sumaira Ghafoors ankesak starter i dag: Vil få ny vurdering av skyldspørsmålet

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
IS-kvinnen Sumaira Ghafoor. Foto: Mohammed Alayoubi / NRK / NTB

annonse

annonse

Borgarting lagmannsrett skal over tre uker helt på nytt vurdere om Ghafoor er skyldig i deltakelse i terroraksjonen IS.

I fjor ble den nå 31 år gamle kvinnen dømt til tre og et halvt års fengsel for deltakelse i en terrororganisasjon, skriver NTB.

Det var første gang noen i Norge ble dømt i en slik sak, og Ghafoor  anket dommen på stedet.

annonse

Ghafoor selv og hennes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, var ikke enige i Oslo tingretts konklusjon om at det ikke var tvil om at hun hadde deltatt i en terrororganisasjon med viten og vilje etter at hun reiste fra Norge til Syria i 2013.

Forsvarer Nils Christian Nordhus utenfor Oslo tingrett etter domsavsigelsen mot den IS-tiltalte kvinnen i mai i fjor. Tirsdag starter ankebehandlingen av saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nordhus mener at Ghafoor  ikke kan dømmes for å ha deltatt i IS ettersom terrororganisasjonen ifølge ham ikke eksisterte da hun forlot Norge i 2013.

I Syria var hun først gift med den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez, og etter at han ble drept, enda to andre fremmedkrigere før hun i januar 2020 ble hentet ut av flyktningleiren al-Hol sammen med de to barna sine.

Ghafoor ble hentet til Norge fordi hun opplyste til norske myndigheter at sønnen hennes var syk, noe som var den direkte foranledningen til at Fremskrittspartiet trakk seg ut av regjeringssamarbeidet i januar 2020.

– Ved å reise til et IS-kontrollert område i Syria og flytte inn hos ektemennene, hvor hun passet barn og gjorde ulike oppgaver i hjemmet, la tiltalte til rette for at de kunne delta aktivt i kamphandlinger for IS, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen da han leste opp dommen mot Ghafoor.

Selv hevder hun at det ikke var noen reell mulighet til å reise hjem og forklarte i retten at hun flere ganger følte seg fanget i Syria.

Ferdigsonet sju år og seks måneder fengsel for seksuelle overgrep – nekter å returnere til hjemlandet (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar