Iraner dømt til livstid i Sverige for drap på politiske fanger

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Resett.no:

Tegning av Hamid Noury ​​sammen med advokat Thomas Söderqvist i Stockholms tingrett. Foto: Anders Humlebo / TT / NTB

annonse

annonse

Iranske Hamid Noury er dømt til livstid i Sverige for drap på politiske fanger og krigsforbrytelser i Iran.

Rettssaken har vært en av de største i sitt slag i Sverige, og blant de 70 vitnene som har forklart seg, er tidligere politiske fanger som satt innesperret i Gohardasht-fengselet der Noury jobbet på 1980-tallet.

Stockholms tingsrett fant det bevist at 61-åringen gjorde seg skyldig i grovt brudd på folkeretten ved å delta i tortur og drap på politiske fanger.

annonse

Noury ble pågrepet på Arlanda flyplass i november 2019 etter å ha blitt lokket til landet av en tidligere politisk fange.

Ifølge tiltalen spilte han en aktiv rolle da flere tusen medlemmer av gruppa Mujahedeen-e-Khalq (MEK) ble henrettet i 1988 fordi de var anklaget for å ha kjempet på irakisk side i krigen mellom de to landene. Ordren skal ha kommet fra landets daværende leder ayatolla Khomeini.

En rekke venstreopposisjonelle ble også henrettet, anklaget for å være frafalne.

Ble identifisert

Fanger som overlevde oppholdet i Gohardasht-fengselet, identifiserte Noury og fortalte under rettssaken om hans rolle. En av dem fortalte at Noury hentet fanger som skulle henrettes.

Noury nektet under rettssaken for å ha deltatt i ugjerningene og hevdet at han hadde pappapermisjon i ukene da tusenvis av fanger ble henrettet. Han omtalte også rettssaken som «et komplott mot den iranske staten» og anklaget vitnene for å «selge hjemlandet sitt», noe han selv sa at han nektet å gjøre.

Støttedemonstranter til iranske People’s Mojahedin Organization stilte seg opp utenfor tingretten i Stockholm første dag i rettssaken mot Hamid Noury. Bildet er tatt 10. august 2021. Arkivfoto: Stefan Jerrevang / TT News Agency via AP / NTB

Blir anket

Nourys forsvarere Thomas Söderqvist og Daniel Marcus sier at de er skuffet over torsdagens dom og opplyser at den vil bli anket.

Noury må imidlertid sitte i varetekt til dommen blir rettskraftig, har Stockholms tingsrett besluttet.

Prinsippet om universell jurisdiksjon gir Sverige rett til å straffeforfølge personer uansett nasjonalitet når det er mistanke om medvirkning til folkemord, krigsforbrytelser eller andre grove brudd på folkeretten.

Norsk-iransk opposisjonsjournalist om urolighetene i Iran: – Situasjonen kan eskalere

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar