iNyheter.no:
Sverige setter i gang en omfattende plan for utbygging av kjernekraft. Historisk omlegging av svensk energipolitikk, melder energi- og næringsminister Ebba Busch.
– Dette er et nytt steg for at Sverige skal blir en maktfaktor i den grønne omstillingen i vest og for å bli en sterk kjernekraftnasjon, sa Ebba Busch på en pressekonferanse torsdag.
Stabil, kostnadseffektivt, grønt og vil skape arbeidsplasser, slår ut fast.
– Vi har aldri hatt et så følsomt energisystem med reell risiko for el-underskudd. Vi trenger å fordoble energiproduksjonen. Derfor gjør vi det enklere å etablere kjernekraftverk, sier ministeren fra Kristendemokratene.
Den svenske kjernekraftplanen:
- Massiv utbygging av kjernekraft innen 2045
- Ny kjernekraft med en total effekt tilsvarende to storskala-anlegg skal bygges innen senest 2035
- Statens finansielle ansvar skal tydeliggjøres gjennom en risikodeling
– Med denne handlingsplanen for kjernekraft, staker vi ut retningen for en historisk omlegging av svensk energipolitikk. Det er en politikk for mer stabil fossilfri energi, en forutsetning for fornuftige energipriser og grønn omstilling, og avgjørende for svenske arbeidsplasser og velferd, sa Busch.
Vi trenger norsk kjernekraft
– Vi trenger mer kraft her hjemme, sier Leder for Klimavenner for Kjernekraft, Mathias Meyer, til iNyheter.
Han viser til at tall fra Statkraft peker på strømmangel allerede i 2027. Dermed vil eksportkablene mange er misfornøyde på, skifte retning, hvor vi må overby naboland for å sikre varme hjem om vinteren, påpeker han.
– Sverige viser vei energipolitisk ved å ta nødvendige steg for energisikkerhet med tilgang på pålitelig strøm. Samt kjernekraft utgjør den historisk sett raskeste måten å bygge utslippsfri strøm på, på den måten bidrar vi mot klimaendringer.
Frankrike klarte tidligere å gå fra 8 til 80 prosent kjernekraft av strømnettet sitt på rundt et tiår, sier han. Vind- og solkraft er ikke i nærheten av å kunne konkurrere med slike tall, forklarer Meyer videre.
Staten er bremsekloss
– Næringslivet får ofte nei av staten når de søker om påkobling til strømnettet, som var et problem da det norske selskapet Nammo ønsket mer strøm så de kunne lage mer ammunisjon til Ukraina.
Kjernekraft sikrer oss selvstendighet fra geopolitiske uroligheter og priser skiftende av været, understreker han.
– Flere private aktører ønsker å introdusere kjernekraft i Norge, uten statlige subsidier. Likevel presterer regjeringen på å tungt subsidiere dyr strøm. Det er på tide å vurdere kjernekraft.
Les også: UiT: Fusjonskraft vil løse energikrisen for alltid
Norsk kjernekraft er etter alt å dømme allerede på vei
Flere kommuner har tatt initiativ til å sette press på staten.
Tidligere i november signerte seks kommuner en intensjonsavtale om å etablere interesseorganisasjonen «Norske kjernekraftkommuner.» Disse er Vardø, Narvik, Heim, Aure, Porsgrunn og Holden kommune. I august signerte flere av kommunene en avtale med selskapet Norsk Kjernekraft.
Også Halden er i gang med arbeidet. For et par uker siden meldte Østfold Energi i en pressemelding at Halden kommune, Norsk Kjernekraft og Østfold Energi inngår samarbeid for å utrede Halden som lokasjon for et kjernekraftverk basert på små modulære reaktorer.
Les også: Hva venter de på: Havvind, landvind, sol eller kjernekraft?
Tidlig i november ble det meldt at Norsk Kjernekraft sendte «Melding med forslag til utredningsprogram» til Olje- og energidepartementet (OED). De forespurte kjernekraftanlegg i grenseområdet mellom kommunene Aure og Heim i Møre og Romsdal.
– Med politisk vilje og aksept blant innbyggerne kan vi ha kjernekraft på plass allerede om 10 år, avhengig av hvor raskt myndighetene behandler søknaden. Med godt vedlikehold, kan anlegget vare i opp mot hundre år. Det vil derfor kunne levere billig strøm til innbyggerne i mange tiår etter at det er nedbetalt, sa Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft til Nettavisen.
Organisasjonen vil bygge flere små modulære reaktorer (SMR) i Aure og Heim, som til sammen skal produsere rundt 12,5 TWh årlig, dersom dagens planer realiseres. Dette tilsvarer en økning i Norges kraftproduksjon på omtrent åtte prosent.
Innlegget Sverige satser stort på kjernekraft: – Norge må komme etter dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..