iNyheter.no: Statnett har reservert all kraft i Finnmark til Melkøya: – Alle andre får nei

iNyheter.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

iNyheter.no:

Planene om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya hindrer all annen kraftkrevende industri i Finnmark.

I begynnelsen av januar fikk oppdrettsselskapet Devo og nettselskapet Nettinordf brev fra Statnett med beskjed om at det «ikke er ledig kapasitet» i transmisjonsnettet til deres planer om steinbittoppdrett på land. De søkte om et samlet volum på 5 megawatt (MW) forbruk med planer om å skalere videre opp de neste årene.

– Dette er veldig frustrerende. Vi har mange prosjekter på gang, men hvis det stemmer at det ikke er noe ledig kapasitet, er det ikke mulig å utvikle fiskerinæringen her oppe. Det er store interesser som vil investere i dette området, men da må vi ha tilgjengelig kraft, sier elverkssjef Oddbjørn Samuelsen i Repvåg kraftlag og daglig leder i Nettinord til Klassekampen.

Saken er angivelig et av flere eksempler der lokalt næringsliv ikke får tilgang på kraft i Finnmark. Og mens lokale aktører får avslag på 5 MW, planlegger Equinor å hente hele 410 MW fra samme nett.

«Reservert» kraft

Det var like før jul at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) motok Equinors planer for økt gassproduksjon på Snøhvit-feltet og elektrifisering av anlegget for flytende naturgass på Melkøya i Hammerfest.

Dagens gassturbiner skal erstattes med strøm fra land – alt for å kutte selskapets, og Norges, klimagassutslipp.

Planlagt produksjonsstart er ikke før 2028, men ifølge flere lokale aktører er krafta til Melkøya allerede nå «reservert» i nettet.

Alle aktører som spør om mer enn 1 MW, får nei fra Statnett, fordi det ikke er nok nettkapasitet.

– Det vil si, det er teknisk nettkapasitet. Men den er reservert til Equinor. Alle andre får nei, sier Per-Erik Ramstad, sok er administrerende direktør i Alta Kraftlag.

Han sier han har advart mot kraftunderskudd i nord helt siden 2006.

– Statnett var enige med oss i hvor viktig det var å bygge ut tilstrekkelig nett og kraftproduksjon før man kunne elektrifisere Melkøya. Nå ser vi hva som er resultatet når det ikke har skjedd.

Klimaforsker i Cicero gir full støtte til FrP: – Meningsløst å elektrifisere Melkøya og norsk sokkel

Innlegget Statnett har reservert all kraft i Finnmark til Melkøya: – Alle andre får nei dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar