iNyheter.no: Samlet inn over en million kroner for å hjelpe hjem norske borgere fra Gaza

iNyheter.no

iNyheter.no:

Utenriksdepartementets kunngjøring på torsdag om at de evakuerte fra Gaza selv måtte dekke kostnadene for hjemreise og opphold, utløste sterke reaksjoner blant norske borgere.

Blant dem var Waqar Tahir Dar, som opprettet en innsamling gjennom Spleis for å bistå de evakuerte.

I dag, lørdag 18. november, nådde Dar sitt mål om å samle inn én million norske kroner for å hjelpe de evakuerte, til tross for at bare 10 prosent av målet var nådd bare to dager tidligere.

På torsdag var det fortsatt rundt 200 norske statsborgere på Gazastripen. 

– Som alltid ved assistert utreise, vil den enkelte bli bedt om å betale for kostnader knyttet til flybillett og opphold, skriver kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i Utenriksdepartementet i en e-post til NTB.

Innsamlingen har tatt av

I Spleis’en uttrykker Tahir Dar sin misnøye med at Norge gir penger til våpen og krig, men ikke til evakuering fra krig.

Skjermbilde: Spleis.no

– Min plan er å dekke hele regningen for de norske statsborgerne som nå endelig blir evakuert fra Gaza. Mennesker som har vært i krig bør aldri se en slik faktura, sier Dar til Nettavisen.

– På mandag har jeg planlagt å dra til Utenriksdepartementet og be dem om å la meg betale hele beløpet for evakueringen. Hvis jeg ikke får muligheten til det, tar jeg kontakt med alle de evakuerte og snakker med dem én etter én for å betale denne fakturaen for dem, sier han.

Eventuelle penger som overgår målet vil bli donert til veldedige formål, understreker han.

Kan få lån, sier Utenriksdepartementet

Cecilie Skjennald fr UD opplyser at de som ikke har økonomiske midler til å dekke kostnadene selv, har muligheten til å ta opp lån fra direktoratet.

– Jeg vet at ingen norske statsborgere sittende fast i en humanitær krise i 40 dager bør ta opp gjeld for å betale sin evakuering, svarer Dahl.

Torsdag vedtok Stortinget et kompromiss om fremtidig anerkjennelse av Palestina som en stat, under forutsetning av at anerkjennelsen bidrar positivt til fredsprosessen.

146 nordmenn fikk fredag tillatelse til å reise ut av Gazastripen på lørdag, hvorav halvparten er barn.

– Situasjonen ved grensen er uforutsigbar. Ytterligere forsinkelser og problemer kan oppstå. Personer som har fått tillatelse til å krysse grensen, men som eventuelt ikke kommer seg dit, vil ha mulighet til å krysse dagen etter eller senere, skriver Siri Svendsen, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Nettavisen.

Sterke reaksjoner

– Hva slags foreldre tar med seg barna sine på ferie til Gaza når norske myndigheter har frarådet dette? Her burde åpenbart barnevernet på banen.

Det skriver Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, på X.

– Lurer også på om de ca. 250 personene som er der, har «flyktet» fra Gaza til Norge, fått opphold, for så å dra på ferie fra stedet de flyktet fra

Drar man på ferie tilbake til stedet man har flyktet fra skal man miste oppholdstillatelsen i Norge, mener Wiborg.

– Flere har også hevdet at Gaza har vært et hermetisk lukket fengsel i mange år, hvordan kan man da dra inn og ut på ferie ditt?, spør han videre.

Innlegget Samlet inn over en million kroner for å hjelpe hjem norske borgere fra Gaza dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar