iNyheter.no: NRK trekker «Bamsegutt»-dokumentar

iNyheter.no NRK

iNyheter.no:

Rundt 50 klager på NRK-dokumentaren har ankommet Kringkastingsrådet så langt, søndag formiddag. Nå velger de å midlertidig trekke «Bamsegutt»-dokumentaren om Jan-Egil Granfoss som ikke kommer seg hjem fra Filippinene etter å ha frasagt seg trygderettighetene sine.

Nå har NRK meldt at de vil gjøre endringer i dokumentarserien. Det skriver NRK selv på sine nettsider.

Hendelsen kommer som følge av kontroversen som har stormet fra i går, lørdag, da det kom frem at «Bamsegutt» har en dom mot seg.

Dommen gjelder utuktig omgang mot seks barn.

NRK visste om dommen

NRK ble etter det iNyheter kjenner til kjent med dommen noen uker før serien skulle sendes. En prosess ble da igangsatt med vurdering av konsekvensene. NRK valgte å utsette serien med en uke. Men valgte å legge den ut, uten at dommen ble gjort kjent for publikum.

Etter det iNyheter kjenner til var NRKs vurdering at forholdene lå så langt tilbake i tid og var i den nedre skalaen, at det kunne passere å ikke omtale denne dommen i serien.

Aron Jahnsen fra Nabovarsel Norge var den som skrev om dommen mot Granfoss først, på Facebook.

– NRK mener at «Ingen elsker Bamsegutt» er en viktig historie om hvordan de svakeste i samfunnet blir behandlet av det offentlige. Underveis i produksjonen ble vi kjent med at Granfoss hadde en sedelighetsdom mot seg fra 1991, bekrefter Marius Lillelien, direktør for distriktsdivisjonen i en pressemelding.

Dommen mot Granfoss ble gjort betinget. I dommen heter det også at sviktende omsorg i barndommen gjorde at Granfoss, som var midt i 20-årene da det skjedde, hadde manglende evner til grensesetting. Retten, imotsetning til aktor, mente det ikke var fare for gjentakelse.

Granfoss har siden ikke blitt dømt for noe tilsvarende.

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til Granfoss selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge, skriver NRK videre i pressemeldingen.

Innsamlingsaksjonen er satt på vent

Over 3,5 millioner kroner er samlet inn på Spleis til Jan-Egil Granfoss etter Tore Strømøys serie, «Ingen elsker Bamsegutt» hadde premiere på NRK denne uken.

Pengene skulle brukes på at Granfoss kunne få råd til å flytte hjem og gjenetablere seg i Norge. Dette har han ikke mulighet til i dag av økonomiske årsaker.

Granfoss har frasagt seg sine trygderettigheter i det han mener var et uhell fordi han ikke visste hva han signerte på.

Lørdag kveld opplyste kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis til Aftenposten at innsamlingsaksjonen settes på pause frem til mandag.

Pausen begrunnes med at de ønsker mer informasjon i saken.

– Jeg ble veldig trist da jeg så dette komme opp, sier Liv Anne Aanestad Vold til Dagbladet.

Det var hun som startet Spleis-innsamlingen. Nå forklarer hun at flere har tatt kontakt for å be om refusjon.

– Den offentlige gapestokken er avskaffet for lenge siden. Vi skal ikke sitte og drive rettssak og dømme på nettet. Jeg ønsker å se mennesket bak. Det sitter en kone og en sønn helt alene der nede uten familie og nettverk. Dette er historien om en mann som er blitt sviktet totalt i alle ledd, sier hun.

Les også: «Bamsegutt» har en fortid som NRK ikke har fortalt om

Fikk kritikk

Det er blitt sendt inn 50 klager så langt, søndag formiddag. Det bekrefter rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, til Dagbladet.

Serien har også blitt kritisert av Aftenposten-kommentator Christina Pletten. Hun omtaler serien som en «emosjonelt manipulerende fortelling om et følelseskaldt byråkrati».

– Han spinner en historie der familien jages ut av Norge mot sin vilje, av et følelseskaldt og fiendtlig «system», skrev Pletten.

Tore Strømøy, som står bak prosjektet, har forsvart dokumentaren i innlegg hos Aftenposten.

I tillegg har det stormet fra befolkningen på sosiale medier. Spesielt på Aron Jahnens innlegg, som i skrivende stund har samlet 2000 reaksjoner, over 200 kommentarer og hele 6000 delinger.

iNyheter har spurt seriens programansvarlige Kristian Karlsen om en kommentar, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Oppdatering 15:50: Spleis har nå valgt å tilby de som har donert penger å få disse tilbakebetalt. Det er enda ikke avklart hvordan det skal gjøres i praksis.

Innlegget NRK trekker «Bamsegutt»-dokumentar dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar