iNyheter.no: Norge gir klart mest i bistand per innbygger

iNyheter.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

iNyheter.no:

Partier på venstresiden og mange organisasjoner som lever av bistandsbudsjette har vært kritiske til at regjeringen ikke legger opp til å gi 1 prosent av BNI i bistand dette året. Men faktum er at nordmenn har gitt desidert mest i bistand per innbygger i det minste de siste åtte årene.

Vi har også gitt mest til FN.

Det er et spørsmål fra stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen (Sp) til utviklingsministeren som har fått frem tallene fra Norad. Ikke bare har nordmenn gitt mest i bistand totalt vi har også gitt mest per innbygger til FN.

– Kan statsråden legge frem en rangert oversikt over hvor mye hvert land har gitt til FN per innbygger, og en tilsvarende oversikt over hvilke land som har gitt mest i samlet bistand per innbygger for hvert år fra og med 2014 til og med 2021? spurte Sandtrøen som skriftlig spørsmål 18. november til utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Onsdag 23. november svarte hun og har fremlagt tallene i en PDF:

De levner ingen tvil. Norge ligger på topp i samtlige år, etterfulgt av land som Luxemburg, Sverige og Danmark.

Når det gjelder bistand til FN lå eksempelvis Norge i 2020 hele 44 prosent over nr 2. på listen, som var Sverige. Norge ga da 244 dollar, eller om lag 2400 kr per innbygger til FN dette året.

Artikkelen fortsetter.

Den totale bistanden per innbygger i Norge til bistand i 2021 var 861 dollar, eller om lag 8 000 kroner.

I sitt alternative budsjett sier FrP at de ønsker å kutte bistanden.

Før opererte Frp med 0,7 prosent av BNI (bruttonasjonalinntekt) til bistand. Nå har partiet kuttet ambisjonene ned til 0,55 i et år.

– Hovedgrunn er respekt for skattebetalernes penger – og den spesielle situasjonen vi har fått her hjemme, sier Frp-leder Sylvi Listhaug, i et intervju med  Vårt Land.

Frp vil bevilge 1,8 milliarder ekstra til nødhjelp og humanitær bistand, flyktninger og fordrevne og næringsutvikling. Men netto fjerner partiet 10,6 milliarder til det de kaller klassisk bistand.

På bunn i internasjonal kåring

Innlegget Norge gir klart mest i bistand per innbygger dukket først opp på inyheter.no.

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar