iNyheter.no: Nå kommer korrupsjonen til overflaten i Ukraina. Flere topper avsatt eller trekker seg

iNyheter.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

iNyheter.no:

En lang rekke høytstående medlemmer av regjeringen til president Volodymyr Zelenskyj blir nå avslørt.

Det pøses hundrevis av milliarder kroner inn i Ukraina fra en rekke vestlige land. USA leder an, men Norge har eksempelvis donert utstyr for 6 milliarder kroner – samt store pengebeløp.

Ukraina var før krigen startet regnet som et av Europas aller mest korrupte land, nesten på linje med Russland etter Transparency International korrupsjonsindex. Mange har derfor i det stille undret seg om hvordan det har gått med alle midlene som er pøst inn. Erfaringsmessig har krig en tendens til å øke korrupsjonen i et land, snarere enn det motsatte. Egen vinning trumfer den patriotismen man utbasunerer offentlig.

Så også i Ukraina, ser det nå ut til. President Volodyr Zelenskyj har de siste dagene følt seg tvunget til å avsette en rekke nære medarbeidere etter mistanker om korrupsjon. S

pørsmålet er om det bare er toppen av isfjellet eller noen hendige «syndebukker» som nå er utpekt fordi sannheten ikke lenger lot seg skjule. Både journalister og på sosiale medier har man begynt å skrive om det.

En rekke avganger

På lørdag skrev avisen zn.ua at forsvaret i landet betalte oppsiktsvekkende høye priser for egg, poter, kylling og flere andre matvarer som skulle gå til soldatene. Langt høyere enn prisene var i butikkene i Kyiv. Slike ting er klare signaler om korrupsjon.

Og på søndag fikk Vasil Lozynkiy sparken fra posten som viseminister for utvikling av lokalsamfunn, territorier og infrastruktur. Han ble også pågrepet av antikorrupsjonspolitiet.

Viseministeren var også mistenkte for andre forhold.

Kort tid etter varslet president Volodymyr Zelenskyj massive utskiftninger i administrasjonen, skriver Aftenposten.

– Passende tiltak er allerede blitt forberedt, sa han i en tale.

For å prøve å distansere seg fra skandalene har Zelenskyj svart med å varsle utskiftninger både i regjeringen, på lokalt nivå og i rettsapparatet.

Tirsdag morgen kom oppsigelsene på løpende bånd:

Viseforsvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov. Viseriksadvokat Oleksij Symonenko. Nestlederen ved Zelenskyjs kontor, Kyrolo Tymosjenko. Viseministrene Vyacheslav Negoda og Ivan Lukerya. samt guvernørene i fylkene Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Kyiv, Sumy og Kherson.

– Presidenten ser og hører samfunnet. Og han responderer direkte på et sentralt offentlig ønske – rettferdighet for alle, skrev Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak på Twitter.

Men det spørs om det hjelper, Å bekjempe korrupsjon har vært lovet av alle ukrainske presidenter og kandidater siden 2013. Men så langt fortsetter problemet å ri landet som en mare.

Noen frykter at korrupsjonen – og mediedekningen av det – vil undergrave støtten til Ukraina i Vesten.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

FN og WEF vil at du skal bytte ut kjøtt med insekter: Nå kommer det til Norge

Innlegget Nå kommer korrupsjonen til overflaten i Ukraina. Flere topper avsatt eller trekker seg dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar