iNyheter.no: MDG ønsker større stat enn Rødt

iNyheter.no

iNyheter.no:

Miljøpartiet De Grønne går langt lengre enn Rødt i sitt alternative statsbudsjett.

Det skriver Sløseriombudsmannen på Facebook i går, fredag.

– Jeg regnet med at de ønsket å bruke mer skattepenger enn regjeringen, men overraskende vil de legge på hele 85 nye milliarder kroner i statlig pengebruk, skriver Are Søberg.

Rødt vil på sin side «bare» bruke 30 milliarder skattekroner ekstra.

– Jeg sier som Ole Asbjørn Ness: Man skal pumpe mye olje for å ha råd til norsk klimapolitikk. MDG gjør oss mer avhengige av oljen siden de ønsker å øke statlig pengebruk noe enormt, sier Are Søberg til iNyheter, og legger til:

– Hvordan skal vi kunne finansiere denne ekstreme sløsingen? Det eneste vi kan gjøre er å betale med salg av olje, som også er det MDG gjør i det alternative budsjettet sitt.

Vi kan restaurere naturen, kutte utslipp og få rikere liv, også i en krevende dyrtid. Vi prioriterer annerledes enn regjeringen, skriver MDG i sin presentasjon av deres alternative statsbudsjett.

– Aldri har det vært viktigere å vise en tydelig vei til et tryggere og bedre samfunn, og det gjør vi i dette statsbudsjettet, sier partileder Arild Hermstad i en pressemelding for budsjettet.

Artikkelen fortsetter.

Alle skal få mer

Samtidig som de totalt sett vil øke utgiftene i statsbudsjettet med netto 85 milliarder ifølge Søberg, skal alle likevel «få» mer, skal vi tro MDG. De sier nemlig at skattene skal ned for folk flest.

– MDG kutter skattene for 4 av 5 nordmenn, og legger fram en kraftig tiltakspakke for å unngå at folk havner i matkø eller ikke klarer å betale regningene sine. Med våre grep vil en vanlig familie på fire spare 54 250 kr i året, sier finanspolitisk talsperson Lan Marie Nguyen Berg. 

MDG ønsker å gi mer til studentene, til minstepensjonistene og til barnefamiliene. De vil også doble sosialstønaden og innføre den som en garantert minsteinntekt.

De legger likevel ikke skjul på at avgiftene derimot skal opp. Deriblant arveavgiften skal gjeninnføres, og bedriftskatten skal økes.

Spesielt vil MDG øke avgiftene på det de mener forurenser. Slik skal de kontrollere folks kjøpsmønster i henhold til egne verdier.

Les også: Oslo fjerner kjøtt i barnehager: – Mest virkningsfulle klimatiltakene vi har

– Dermed vil de som forurenser lite sitte igjen med mer, mens de som forurenser mye må betale for det, skriver MDG på sine nettsider.

Men det stopper ikke på mer til alle nordmenn. Også Gaza skal få økt tilgang til pengebingen. Et av punktene i det alternative budsjettet er nemlig en egen Gaza-pakke på hele 5 milliarder kroner årlig.

Skal redde verden

Målet til partiet og det grønne politiske prosjektet er i følge dem selv «velferd, for alle, for alltid»:

Solidaritet på tvers av landegrenser og generasjoner er kjernen i MDGs prosjekt. Skal vi få til det må vi tørre å tenke nytt. Sammen må vi klare å løse de kortsiktige utfordringene og krisene verden står i, samtidig som vi sikrer at også våre barn og barnebarn kan leve gode og trygge liv, skriver MDG.

Skal vi nå FNs mål om å bli et nullutslippssamfunn, må myndighetene og implisitt MDG derfor få mer kontroll av økonomien, mener de. Partiet vil «satse på et sirkulært og framtidsrettet næringsliv».

Les også: Må svare på om skyhøye lønninger i det statssubsidierte «eventyret» Freyr

Dette skal gjøres ved å sette av 50 milliarder korner som skal brukes i form av statlig satsing ved å gi kapital til bedrifter «som blir viktige i det grønne skiftet».

Sløseriombudsmannen er ikke imponert. Dette blir 50 milliarder på toppen av de allerede foreslåtte 85 milliardene i økte utgifter.

– Hvor stor suksess har vi hatt med det den siste tiden?, spør Are Søberg på Facebook.

Den grønne investeringspakken vil sannsynligvis også bli en katastrofe, sier han til iNyheter.

– Freyr kostet «bare» 200 millioner skattekroner for staten, men nå vil MDG geare opp tilkarringsvirksomheten noe ekstremt ved å investere 50000 millioner i tilsvarende selskaper. Potensielt 250 nye Freyr’er!

Les også: Familiemedlemmer med millionlønn i Freyr

Denne typer investeringer regnes ikke som kostnader i statsbudsjettet, men når aksjene ender med å falle i verdi, og midlene «suges ut til styremedlemmer, ledelse, onkler og tanter, nevøer, nieser og barnebarn – blir det også i praksis en kostnad for staten», forklarer han på Facebook.

– Tiden for somling, nøling og forsiktige miljøtiltak er over. De virkelig store grepene må iverksettes nå for å unngå farlige og irreversible klimaendringer og massiv utryddelse av mangfoldet av liv på jorden. Dette budsjettet viser hvordan en helt ny klima- og miljøpolitikk kan utformes innenfor ansvarlige økonomiske rammer, skriver MDG.

Innlegget MDG ønsker større stat enn Rødt dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar