iNyheter.no: Mange rammet av vannkaos i Oslo

iNyheter.no

iNyheter.no:

Kraftig regn natt til søndag har ført til vann inn i kjelleren i mange bygninger i Oslo.

Allerede klokken 08.30 søndag hadde forsikringsselskapet If mottatt over 150 skadehenvendelser fra Oslo og Østlandet for øvrig.

Forsikringsselskapet opplyser i en pressemelding at skadetallet sannsynligvis kommer til å stige kraftig utover søndag.

– Fortvilte boligeiere og forretningsdrivende prøver å redde verdier fra vannskader. Det er først og fremst i Oslo-området skadene kommer inn fra, men også andre steder på Østlandet er rammet av overflatevann inn i kjellere og førsteetasjer i boliger og forretningsbygg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Det har i tillegg kommet inn skader på biler og vært vanninntrengning gjennom tak, sier han.

If opplyser at de første skadeekspertene er sendt ut for å hjelpe til med å pumpe vann ut av kjellere.

– Det er imidlertid mange som trenger hjelp samtidig, så vi må i likhet med brannvesenet gjøre visse prioriteringer i akuttfasen, sier han.

Kø på telefonen

Skadeapparatet til If er i ekstra beredskap søndag, og selskapet setter inn ekstramannskaper. Fordi så mange har fått skader, kan det imidlertid være noe ventetid på telefonen. 

– Dersom skaden er mindre og ikke haster, anbefaler vi at den blir meldt inn via nettside for å ikke ta opp telefonkapasitet. Er skaden stor, og du trenger akutthjelp, ring oss, understreker Clementz.

Kommunikasjonssjefen sier at det kommer til å ta dager og uker for å få full oversikt over hvor mange som egentlig er rammet.

– Det tar som regel litt tid før det er mulig å få et godt bilde av hvor mange skader slike styrtregn fører til. Det er alltid et visst etterslep i skademeldingene, sier understreker Clementz.

Han har foreløpig ikke noe anslag på hva skadene utgjør i kroner og øre.

– Det er umulig å si på et så tidlig tidspunkt. Nå sender vi ut folk for å hjelpe til med skadene, vi er mindre opptatt av å taste på kalkulatoren. Likevel er det mulig å si at det vil bli millionskader denne gang, sier Clementz.

9000 skader etter «Hans»

– Med styrtregn og ekstremvær er det alltid vanskelig å si hvor regnbygene treffer. Hvis den kraftige nedbøren treffer tett bebygde områder med mye asfalt og tette flater, blir det som regel langt flere skader enn hvis bebyggelsen er spredt, sier han.

Regnværet «Hans» og flommene etterpå har foreløpig ført til 9000 skader for forsikringsselskapene, ifølge Finans Norge og Norsk Naturskadepool. Erstatningene for skadene som så langt er meldt inn, kan anslagvis bli på rundt 1,7 milliarder kroner, ifølge beregninger fra naturskadepoolen.

Tallet er usikkert, og kan gå både opp og ned en god del.

Innlegget Mange rammet av vannkaos i Oslo dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar